Proširenje rudnika u 2020. godini

BOR – Kompanija „Zijin“ počeće tehničku obnovu i proširenje površinskog kopa „Veliki Krivelj“ i „Jame“, tehničku rekonstrukciju i proširenje Topionice, pokrenuti proizvodnju u rudniku „Novo Cerovo“ i proširiti kop u Majdanpeku, najavio je generalni direktor „Serbia Zijin Bor Copper“ Long Ji.

Prema pisanju lista Kolektiv, u poređenju sa 2018. godinom, povećana je proizvodnja katodnog bakra za 24 odsto, prihodi za 45 odsto, operativni profit za 300 procenata. Stvoreni su uslovi za zapošljavanje lokalnog stanovništva, a broj zaposlenih 2019. godine povećan je za pet odsto u odnosu na kraj 2018. Prosečne zarade radnika povećane su 22 odsto i sada iznose 55% više od prosečnog nacionalnog dohotka na nivou Srbije.

Long Ji je istakao i da je broj povreda radnika smanjen za 43 odsto u odnosu na 2018. i da je radno okruženje sada je sigurnije.

Takođe, uređena je nova zelena površina na 110.000 kvadratnih metara i sprovedena velika akcija pošumljavanja u kojoj je učestvovao veliki broj zaposlenih.

Kako je ranije rečeno, kompanija Ziđin je tokom 2019. godine završila analizu i identifikovala sve proizvodne, tehnološke i ostale parametre važne za zaštitu životne sredine. Kao kratkoročnu meru Ziđin je navacio i postavio dve mašine za raspršivanje magle i neutralizaciju sumpor dioksida, a u toku su intenzivne aktivnosti, kako bi do kraja maja ove godine bilo izgrađeno postrojenje ta prikupljanje prašine i izduvnih gasova iz konvertora. Do kraja naredno godine u planu je izgradnja postrojenja za desulfurizaciju, koje bi obezbedilo da emisija gasova uvek bude u potpunosti u skladu sa propisanim standardima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *