Prvo Bogojavljensko plivanje za Časni krst na Borskom jezeru

BOR – Crkvena Opština Bor i Grad Bor organizuju 19. januara prvo Bogojavljensko plivanje za časni krst na Borskom jezeru. Nakon vodoosvećenja u porti Hrama „Svetog Georgija“ u Boru u 7 časova i svete liturgije koja počinje sat kasnije, na glavnoj plaži Borskog jezera u podne će biti održana svečanost povodom prvog Bogojavljenskog plivanja za Časni krst.

Simbolika plivanja za Časni krst na praznik Bogojavljenja možemo reći da je novijeg datuma. Obavlja se upravo na taj dan jer se voda osvećuje kao što znamo na praznik Krstovdan i na Bogojavljenje. Imamo zapise koji ukazuju da sveštenici tada u litijima odlaze na reke, jezera, mora i vrše veliko vodoosvećenje i tu prosto nametnuo i običaj plivanja za Časnim krstom. Odlučili smo da plivanje za Časni krst bude na Borskom jezeru upravo zato što je Bor povratio status grada i što je naše Borsko jezero dosta posećeno„, istakao je protonamesnik Radoje Mijović, starešina Hrama „Sveti Georgije“ u Boru.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst je značajan crkveno – narodni i duhovni događaj.

Među mnogobrojnim vernicima grada Bora, nekoliko njih bili su nosioci Bogojavljenskog krsta i pobednici u drugim opštinama u kojima je bilo organizovano plivanje. To je veoma važan događaj za grad Bor, ne samo sa duhovne već i sa turističke strane, jer je Bogojavljensko plivanje početak nečeg novog. Nadamo se da će veliki broj vernika i posetilaca doći i posetiti i grad i crkvu i učestvovati na samom Bogojavljenskom plivanju“, rekao je sveštenik hrama „Sveti Georgije“ u Boru Milan Janković.

Prijavljivanje plivača traje do 17. januara, a pravo učešća imaju punoletne osobe krštene u pravoslavnoj crkvi, koje imaju potvrdu lekara o psiho-fizičkoj spremnosti. Za sve zainteresovane građane koji žele da prisustvuju ovom značajnom crkveno – narodnom i duhovnom događaju, biće organizovan besplatan autobuski prevoz sa polascima iz centra grada u 11 časova i povratkom u 13 sati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.