Putno zdravstveno osiguranje za sigurno letovanje

BOR – Cena dobrovoljnog putnog zdravstvenog osiguranja zavisi od broja dana boravka u inostranstvu, godina starosti putnika, visine pokrića zdravstvenih usluga, kao i vrste polise. Pre nego što odaberu osiguravajuću kuću i uplate polisu, savet turistima je da se dobro raspitaju o visini premije i zdravstvenim uslugama koje ona pokriva. Među brojnim osiguravajućim kućama koje nude dobrovoljno zdravstveno putno osiguranje je i borska filijala Fonda republičkog zdravstvenog osiguranja.

Putno zdravstveno osiguranje za četvoročlanu porodicu ukjučuje popust za članove porodice. Za 10 dana polisa iznosi 780 dinara po članu porodice za polisu u vrednosti do 10.000 evra, dok za polisu od 15.000 dinara cena po članu porodice iznosi oko 1100 dinara“, kaže Ivana Maksić, kontrolor zdravstvenog osiguranja u filijali RFZO u Boru.

Ono što je mnogima nepoznanica jeste da se osim dobrovoljnog, koje se plaća, u RFZO-u može dobiti i obavezno zdravstveno putno osiguranje, koje je besplatno.

Besplatno zdravstveno osiguranje osim za zemlje bivše Jugoslavije, može se koristiti i za Bugarsku i Tursku, ali ono nažalost još uvek ne važi za Grčku, s obzirom na to da Srbija još uvek nema potpisan sporazum sa ovom zemljom, za koju se može uplatiti dobrovoljno zdravstveno osiguranje“, ističe Ivana Maksić, kontrolor zdravstvenog osiguranja u filijali RFZO u Boru.

Građani koji odaberu lečenje u inostranstvu o trošku fonda moraju prethodno da pribave dvojezični obrazac odnosno potvrdu.

Pre polaska na putovanje je potrebno da osiguranik dođe i uzme obrazac koji popunjava izabrani lekar i na osnovu mišljenja izabranog lekara lekarska komisija izdaje potvrdu da je lice sposobno za putovanje i mi izdajemo obrazac koji važi u svim tim zemljama dodaje Ivana Maksić, kontrolor zdravstvenog osiguranja u filijali RFZO u Boru.

Oba osiguranja podrazumevaju lečenje u hitnim slučajevima. Troškovi pregleda i lečenja u inostranstvu kod obaveznog osiguranja se ne plaćaju, dok ih kod dobrovoljnog snosi osiguranik, a refundira ih fond po povratku u Srbiju, pa je neophodno čuvati račune. Podnostima nude i u fondu poput popusta od 20 odsto za polisu dobrovoljnog porodičnog osiguranja, kao i dodatnih pet odsto osiguranicima koji treći put uzimaju polisu fonda, dok stariji od 75 godina imaju doplatu u iznosu od 100 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.