Radi funkcionisanja sistema, još nekoliko dana sa dimom u decembru

0

BOR – Iako je početkom novembra definitivno ugašena, stara topionica Rudarsko-topioničarskog basena Bor u drugoj polovini decembra radiće još nekoliko dana. Naime, u martu, kada je novo postojenje pokrenuto, oštećen je filter u Fabrici sumporne kiseline, pa će stara topionica poslužiti tokom zamene filtera kako proces proizvodnje ne bi bio zaustavljen.

Moram da napomenem, kako bi građani Bora znali, na početku rada novog postrojenja, 31. marta, dogodio se incident kada je nastradao jedan od filtera u Fabrici sumpone kiseline. Gledaćemo da u drugoj polovini decembra kratko u rad pustimo staro metalurško postrojenje, dok traje prevezivanje filtera što zahteva ugradnju kompletnog elektrodnog sistema u četvrtoj zoni fitera u ovoj fabrici. To će trajati veoma kratko, pa smo isplanirali da to uradimo u drugoj polovini decembra. Nova topionica nije jednostavan sistem. Veoma je teško i složeno povezati sve od prvog elementa na pripremi, do poslednjeg na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. Nijedan element između neće moći da funkcioniše ako prethodni nije u sistemu. Svu kontrolu radimo preko moćnih kompjutera, čime želimo da bilo kakav uticaj subjekata na grešku u procesu proizvodnje smanjimo na minimum“ – istakao je Boban Todorović, direktor Topionice i rafinacije bakra RTB Bor.

Nova topionica predstavlja složen sistem, vredan više od 250 miliona evra, koji zahteva besprekorno funkcionisanje svih elemenata. Na postavljanju sistema radilo je oko 300 ljudi, a bilo je neophodno povezati više od 3000 petlji.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/Q0RxPYiDLk0″ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *