Radionica o klimatskim promenama

BOR – Vodni resursi, šume, poljoprivreda, a samim tim i privreda, pa i ekonomija, sve su ozbiljnije pogođeni izmenjenim klimatskim uslovima. Prirodni resursi stradaju, a zbog sve češćih nepogoda i neprilagođenosti kliatskim promenama trpe privredni i ekonomski razvoj zemlje – istaknuto je na radionici „Politika u oblasti klimatskih promena – važnost uključivanja klimatskih promena u sektorske, lokalne i regionalne razvojne ciljeve“, održanoj u Boru. Ideja organizatora jeste unapređenje informisanosti šire zajednice i svih interesnih strana, o uticaju klime na živi svet i privredni razvoj, mogućnostima suzbijanja klimatskih promena i merama prilagođavanja. Emisija gasova sa efektom staklene bašte, neiskorišćenost obnovljivih izvora energije i biomase, navedeni su kao osnovni uzročnici sve ozbiljnijih klimatskih promena.

Prema prognozama klimatskih promena, Timočka krajina trpi sve veće posledice tih promena, koje se pre svega karakterišu povećanjem temperature, smanjenjem količina padavina i čestim vremenskim nepogodama, sušama, mrazem i poplavama. Cilj je da se u rešavanje ovog sve ozbiljnijeg problema uključe svi relevantni subjekti na lokalnom nivou.

Radionice o klimatskim promenama u okviru šireg projekta realizuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji. Stručni skup u Boru organizovan je u saradnji sa Društvom mladih istraživača Bor

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2vjcx2″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.