Radionica Rakite za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u Boru

BOR – U okviru projekta Smart Kolektiva koji je inicirala i sa 12 hiljada dolara finansira kompanija Rakita, za tridesetak polaznika iz 14 borskih organizacija civilnog društva organizovane su obuke o izradi biznis plana, predstavljanju projekata, strateškoj komunikaciji, upravljanju društvenim mrežama.

“Koliko god mi imali velikog iskustva uvek možemo nešto dobro da naučimo iz ovakvih stvari i da podignemo još više naše kapacitete, koji su veoma bitni, zato što smo mi spona između donatora, projektnih ideja i aktivnosti sa jedne strane i naše lokalne zajednice sa druge strane. Jačanjem sopstvenih kapaciteta automatski utičemo i na jačanje lokalne zajednice”, rekla je Snežana Đoševska, projekt menadžer Društva mladih istraživača Bor.

Mi ne propuštamo priliku da unapredimo svoje znanje i podignemo kapacitete organizacija civilnog društva u Boru. Srećom da postoje ovakve donacije, odnosno mogućnosti u lokalu gde mi možemo da budemo učesnici i da sutra konkurišemo za za neka sredstva. Sreća je takođe da su ovo obuke koje pomažu civilnom sektoru da bolje apsorbuju sredstva koja stoje na raspolaganju van lokalne samouprave, a naravno u partnerstvu sa donatorima u lokalu koji su društveno odgovorni“, dodao je Miodrag Milošević iz Asocijacije za razvoj Bora.

Cilj obuka je da ojačaju kapacitete i kompetencije lokalnih organizacija civilnog društva kako bi mogle da apliciraju za finansijska sredstva iz raznih fondova.

Mislim da su ovakve obuke veoma važne zato što pomažu organizacijama civilnog društva, predstavnicima institucija i drugih pravnih lica da se osnaže i steknbu potrebne veštine i znanja kako da bolje upravljaju svojim organizacijama, kako da se bolje predstavljaju, bolje animiraju građane za neke od svojih važnih društveno korisnih aktivnosti i na kraju krajeva ono što je poslednje ali nije manje važno je kako da prikupe dodatna sredstva i samim tim budu održiviji, a pozitivan uticaj koji imaju na društvo samim tim bude veći“, rekao je Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.

Učestvovanjem u obukama organizacijama je omogućeno da steknu potrebna znanja i u partnerstvu sa velikim kompanijama kroz realizaciju projektnih aktivnosti doprinesu lokalnoj zajednici.

Kompanija Rakita je posvećena saradnji sa organizacijama civilnog društva upravo u cilju stvaranja dugoročnog uticaja na lokalnu zajednicu i sve to kroz realizaciju dugoročnih, kvalitetnih projekata. Da bismo stigli do implementacije takvih kvalitetnih projekata, potrebne su nam jake i snažne organizacije civilnog društva. Jedan ovakav trening edukacija pokazuje inicijativu kompanije Rakita da ulaže u jačanje organizacija civilnog društva, jer bez kvalitetnih organizacija civilnog društva apsolutno ne možemo da računamo na razvoj lokalne zajednice, jer su te dve stvari uzročno posledično povezane jedna sa drugom. Dakle naša inicijativa je ulaganje u lokalne zajednice odnosno organizacije civilnog društva a sve zarad jačanja celokupne lokalne zajednice“, istakao je Darko Stojadinović, menadžer za odnose sa medijima i korporativne komunikacije kompanije Rakita.

Od šest planiranih, realizovane su četiri celodnevne radionice, a preostale dve obuke biće organizovane sredinom januara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *