Raspisani konkursi za poljoprivredne subvencije

BOR- Za razvoj poljoprivrede Opština Bor ove godine je izdvojila oko 14 miliona dinara. Najviše finansijskih sredstava izdvojeno je za unapređenje stočarstva  koje je u selima borske opštine i najzastupljenije. Jedna od važnijih mera, koja traje već nekoliko godina je i veštačko osemenjavanje goveda. Opština Bor ovu meru subvencioniče sto posto, što znači da za grlo izdvaja 2.200 dinara koliko košta i osemenjavanje. Do sada je podneto 427 zahteva, što je polovina  osemenjnih grla za godinu dana. Na osnovu konkursa  za korišćenje sredstava prema programu mera za razvoj poljoprivrede u borskoj opštini u ovoj godini podsticajna sredstva, između ostalog, mogu da koriste stočari  za kupovinu priplodnih ovaca.

Bespovratna sredstva će se dodeljivati do 50 odsto vrednosti nabavljenih grla. Maksimalan iznos je ograničen na 300 hiljada dinara, a minimalan broj grla za koji stočar može da konkuriše je deset ovaca. Rok za podnošenje prijave je deveti avgust“, rekla je savetnik za poljoprivredu Mira Martinović.

Na konkursu mogu učestvovati samo registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu. Nemaju pravo, međutim, poljoprivredni proizvođači koji nisu izmirili obaveze po ranije odobrenim zahtevima finansiranim iz budžeta opštine Bor. Subvenisana grla ne mogu  se prodati u roku od četiri godine od dana kupovine. U protivnom stočar je u obavezi da vrati novac koji mu je lokalna samouprava odobrila. Osim  za podsticajna sredstva za nabavku priplodnih ovaca raspisani su i konkursi za subvencionisanje predavanja iz oblasti poljoprivrede i kupovine nove opreme za pčelarstvo.

Raspisani konkursi za poljoprivredne subvencije , 17. jul 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.