„Razvilo se kolo kraj Timoka“

0

ZAJEČAR – U zaječarskom pozorištu proteklog vikenda je održana druga Smotra folklornih ansambala Srbije „Razvilo se kolo kraj Timoka“, praznik narodne igre, pesme i nošnje, na kome je učestvovalo sedam odličnih folklora. Pobednik festivala bio je KUD „Vuk Karadžić“ iz Osipaonice kod Smedereva.

Žiri u sastavu: Zoran Katić, etnokoreolog, mr Aleksandra Todorović Rašković, etnomuzikolog i Suzana Antić, etnolog, doneo je odluku da pobednik festivala bude KUD „Vuk Karadžić“ iz Osipaonice kod Smedereva. KUD „Ljubiša Urošević“ iz Ribara kod Jagodine osvojio je drugo mesto, a treće „Perlas“ iz Perleza kod Zrenjanina. Za najboljeg igrača proglašen je Jovan Gobeljević iz Osipaonice, a za najbolju igračicu Nadica Petković iz Ribara. Za najbolje pevanje u koreografiji nagrađen je KUD „Ljubiša Urošević“, a za najautentičniji kostim nagradu je dobilo Folklorno udruženje „Perlas“.

Smotru folklornih ansambala Srbije “Razvilo se kolo kraj Timoka“ otvorio je Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara.

Umetnički rukovodilac Gradskog folklornog ansambla ZO-RA Zaječar, Nenad Petković, u ime domaćina zahvalio se publici i svim učesnicima festivala.

Pobednik Festivala plasirao se na Međunarodni festival folklora “Širi kolo okolo“ koji će 28. avgusta biti održan u Paraćinu. Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *