Rekonstrukcija pogona za odsumporavanje Ziđina završava se u avgustu

BOR – Ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović posetila je nove pogone kompanije Srbija Ziđin Koper i Ziđin Majning. Ministarka je sa saradnicima, predstavnicima lokalne samouprave i kompanije Ziđin obišla pogon topionice i dela za odsumporavanje u Boru i nove flotacije namenjene rudniku Čukaru Peki.

„Cilj države Srbije je da se rudarstvo razvija, ali i da se proizvodnja obavlja uz poštovanje svih ekoloških standarda i na tome ćemo i na dalje insistirati“ – naglasila je Zorana Mihajlović i dodala da bi zahvaljujući remontu topionice i dela za odsumporavanje, u koji je kineska kompanija uložila oko 220 miliona evra, od avgusta emisija sumpor dioksida u Boru trebalo stalno da bude u granicama dozvoljenog.

Kako se čulo prilikom posete rudnik Čukaru Peki bi, posle probne proizvodnje koja je u toku, trebalo da bude otvoren prvog oktobra i biće prvi zeleni rudnik u Srbiji, u kome će se primenjivati najmodernija tehnologija. Zahvaljujući povećanju proizvodnje, nakon otvaranja ovog rudnika, očekuje se da Srbija postane drugi proizvođač bakra i zlata u Evropi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *