Rod voća dobar, cena loša

BOR, BORSKI OKRUG-Na području borskog okruga berba  šljiva je najviše odmakla, završena je na  oko 90 odsto površina.  U punom je jeku berba jabuka i krušaka. Ova godina je karakteristična po velikoj količini padavina pa je zaštita, da bi se rod održao bila, intenzivnija. S obzirom na okolnosti prinosi su, kažu voćari, bili solidni,  jabuke 20 tona po hektaru, kruške 14 i šljive deset tona po hektaru.

Dobar rod je anulirala cena, primera radi šljive su se ove godine okupljivale za osam do deset dinara. Dobro su rodile i jabuke,  pa će cena sasvim sigurno i ovog voća  biti niska“, rekao je Dejan Stefanović, poljoprivredni stručnjak za voćarstvo- PSSS Negotin.

Najveći problem ove godine čini se imali su proizvođači kupina. Zbog niske i nestabilne cene mnogi su odustali od berbe i preorali zasade,a manji broj voćara se odlučio za preradu. Ova godina, što se prinosa tiče, nije bila povoljna za vinogradare. Berba je počela desetak dana ranije,a  zbog velikih padavina  i pojave plamenjače  rod grožđa je za trećinu manji.

Prinos grožđa jeste smanjen,ali  ono što je ostalo dobrog je kvaliteta. Očekuje se prosečan prinos od sedam tona po hektaru“, dodao je Stefanović.

I vinogradari, kao ostali voćari, se sami snalaze za tržište. Grožđe prodaju uglavnom,  manjim vinarijama, a već više godina unazad otkupna cena grožđa je oko tri kilograma za evro . Pod vinogradima u borskom okugu su najveće površine 1.200 hektara, zatim pod šljivom 700, pod jabukom upola manje, a pod kruškom stotinak hektara.

Na području borskog okruga predstoji još i berba dunja. Površine pod ovom voćnom vrstom se svake godine povećavaju, a ovogodišnji dobar i kvalitetan rod još više stimulišu voćare da se preorjentišu na uzgoj dunja.

Rod voća dobar, cena loša, 12.septembar 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *