Roditelji protiv promene udžbenika

Na savetima roditelja u osnovnim školama u Boru, ovih dana aktuelna je nabavka udžbenika. Učestale promene izazivaju nezdovoljstvo roditelja, pre svega, iz ekonomskih razloga. One su,međutim, neophodne, na osnovu Zakona o udžbenicima, samo u određenim slučajevima.

BOR-Katalog udžbenika za ovu školsku godinu, odobren od strane Ministarstva prosvete, trebalo bi bude objavljen za par nedelje. Tek tada škole imaju mogućnost da biraju udžbenike i izdavača. Nove udžbenike biraju ukoliko dodje do promene nastavnog programa. 

Po važećem zakonu udžbenici se biraju na četiri godine, osim u slučaju kada se u pojedinim razredima uvodi novi plan i program.Tada izbor udžbenika važi samo godinu dana kakav nam je slučaj sada i zbog toga se bira drugi i šesti razred, naravno prvi i peti“, rekao je Radiša Petković, koordinator rada osnovnih škola Grada Bora.

Roditelji s razlogom negoduju, jer svaka promena izdavača je udar na njihov kućni budžet.  Zato ukoliko ne moraju škole, uglavnom, izbegavaju promenu udžbenika. U suprotnom, kontrole za promenu su dosta stroge. Udžbenike biraju stručna veća, a konačnu reč daje nastavničko veće. O promeni mora da bude upoznat i savet roditelja.

Škole gledaju koliko god je moguće da zaštite roditelje od promena. Međutim, promene se mogu desiti ako neki od udžbenika koji smo koristili prethodnih godina ne bude u novom katalogu. Ako udžbenik koji se koristio godinama ponovo bude u katalogu ne vidim razlog da ga menjamo“, naglašava Petković.

U osnovnoj školi „Branko Radičević“ poslednja promena udžbenika bila je pre pet godina i to u višim razredima.

Roditelji koji imaju primedbu na promenu udžbenika, mogu da se obrate prosvetnoj inspekciji. Ukoliko nastavnik koristi udžbenik koji nije u katalogu i nije ispoštovao zakonsku procedu,  kazne za školu su od 100 hiljada do milion, a za direktora od 50.000 do 150.000 dinara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *