Rtanjski pčelari dobili sertifikat o zaštićenom poreklu meda

Med, proizveden na području oko Rtnja dobio je zaštićeno geografsko poreklo, a pčelari iz Boljevca i Sokobanje će moći da ga plasiraju sa oznakom „Rtanjski med“.

Brendiranje meda je realizovano preko Lokalne akcione grupe Rtanj, koju su osnovale opštine Boljevac i Sokobanja, u cilju podsticaja ruralnog razvoja. Postupak sertifikacije meda trajao je godinu dana, pod nadzorom Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada.

BOLJEVAC – Na području Boljevca 104 gazdinstva je registrovano za proizvodnju meda, a u njihovom posedi je više od 3.500 pčelinjih društava. Okupljeni u dva udruženja zajedno sa udruženjima iz opštine Sokobanja, uz podršku dveju lokalnih samouprava pre godinu dana su započeli proceduru sertifikacije meda pod nadzorom Novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije.

Imate jedan specifičan proizvod, vrlo kompleksan, to vam potvrđujem na osnovu specifičnih svojstava meda i sa ponosom možete da ga proizvodite“, istakla je obraćajući se proizvođačima meda  Aleksandra Novaković iz Instituta za prehrambene tehnologije Novi Sad.

Ta oznaka donosi mnoge benefite za vas u proizvodnji, istovremeno i za obe ove opštine u smislu turističke ponude i jačanja privrednih aktivnosti“, rekao je Slaviša Krstić, predsednik LAG Rtanj.

Opština Boljevac je za postupak zaštite geografskog porekla iz Fonda za poljoprivredu udruženjima pčelara obezbedila 500 hiljada dinara, a istu sumu je izdvojila i opština Sokobanja.

Taj brend će imati svoju cenu, imaće svoj kvalitet, to će doprineti da se on lakše probije na tržištu pa će naši pčelari lakše da prodaju taj med i ostvaruju svoj ekonomski interes“, istakao je Nebojša Marjanović, predsednik Opštine Boljevac.

Sve vas molim da ovu priču svesrdno guramo, da idemo do kraja uz podršku lokalne akcione grupe i uz pomoć obe opštine kroz subvencije za poljoprivredu, kroz subvencije koje se daju što iz budžeta lokalne samouprave, tako i iz budžeta Ministarstva poljoprivrede“, rekao je Miodrag Nikolić, predsednik Opštine Sokobanja.

Prema rečima predstavnika dveju opština u okviru postojeće Lokalne akcione grupe „Rtanj“, pokrenuće se i drugi projekti vezani za ruralni razvoj.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.