BOR – Prošla godina će u Rudarsko topioničarskom basenu Bor ostati upamćena po nekoliko značajnih pozitivnih i negativnih događaja. Početkom 2015. godine potpaljena je nova fleš smelting topionička peć, a početkom novembra posle više od pola veka rada ugašena je stara topionica. Sa druge strane, početak rada nove tehnologije obeležio je požar u novoj fabrici sumporne kiseline koji je, kako kažu u RTB-u Bor, duplirao troškove zagrevanja topioničke peći.

„Požar u novoj fabrici sumporne kiseline je duplirao troškove zagrevanja, jer smo morali da je dogrevamo sve dok se nije obavila privremena sanacija. Definitivna sanacija mokrog elektrofiltera radiće se ovih dana jer kasni isporuka delova.“ – naglasio je generalni direktor RTB-a  Bor Blagoje Spaskovski.

Uhodavanje nove fabrike sumporne kiseline i nove topionice pokazalo je i neke nedostatke, posebno u vreme kada je velika razlika između dnevne i noćne temperature kako je bilo krajem 2015. godine.

„Problema ima i sa „Outotekovom“ komponentom – ne funkcioniše šiber-zatvarač, što je nedostatak isporučioca opreme. Posledica toga je pojava povremenog „curenja“ sumpor-dioksida, naročito kada se temperatura menja u jutarnjim satima. Taj nagli skok dovodi do sakupljanja i propusta SO2 na malom dimnjaku koji ne može to dignuti u visinu, a nije ni pravljen za to, već samo za fazu puštanja i zaustavljanja. Međutim, nema opasnosti od akcedentnih situacija. Rešiće se i to, važno je da znamo razlog. Pozvali smo specijaliste iz Beograda i Novog Sada da razgovaramo o tome i dođemo do rešenja. Prošle nedelje ljudi iz finske kompanije su nam odgovorili: „Problem koji imate imamo u celom svetu i na svim tehnologijama. Molim vas, uključite se da, zajedno sa vašim fabrikama, to odradimo i usavršimo. Ako uspete pre nas, kupićemo rešenje od vas, ako uspemo pre vas, daćemo vam jer nam je to ugovorna obaveza“.“ – rekao je  Spaskovski.

Ipak, najveći problem u 2015. godini, za RTB Bor bio je pad cene bakra na svetskoj berzi, zbog čega će u kombinatu bakra u 2016. godini pokušati da merama štednje cenu proizvodnje tone katodnog bakra snize sa 5040 dolara na 4.600 dolara po toni, kako bi RTB Bor opstao na tržištu.

U RTB-u Bor prošle godine otkopano je više od 17 miliona tona rude, a iz sopstvenih sirovina dato je oko 34 hiljada tona katodnog bakra.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3ki38a“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *