Sa Ziđinom zagarantovana budućnost Bora

BOR – Pronalaskom strateškog partnera, kineske kompanije Ziđin, budućnost RTB-a i Bora je zagarantovana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Boru.

Uprkos velikom trudu radnika i rukovodstva i velikom novcu koji je država praštala i davala, u RTB je bio u veoma lošem stanju i Kinezi bili u čudu koliko problema imaju i to je bio poslednji momenat da pronađemo strateškog partnera. Uspeli smo zahvaljujući vrednim ljudima iz RTB-a koji su tražili rešenje za svoju budućnost. A sada je budućnost Bora zagarantovana. Ziđin je jedna od najboljih svetskih kompanija, koja će za pet ipo ili šest godina šestostruko povećati proizvodnju bakra„, rekao je predsednik republike Srbije Aleksandar Vučić.

Proizvodnja u Topionici danas je 20 odsto viša, a biće i dvostruko veća, rekao je Vučić i naglasio da će Ziđin ove godine u RTB Bor, uložiti dodatnih 165 miliona evra.

RTB je 2017. imao proizvodnju oko 43.500 tona, 2018. 41.000 tona, a ove godine će proizvesti 46.000 ili 47.000 tona. Za manje od tri godine ta proizvodnja će biti do 80.000, a za šest godina samo u borskim rudnicima – Majdanpeku, Velikom Krivelju, jami i Cerovu, biće više od 120.000 tona, plus Čukaru Peki sa novih 80.000 do 90.000 tona„, naveo je Vučić i istakao da to znači ne samo bolji RTB, već i sigurne plate i sigurnost za sva kooperantska preduzeća, kao i više novca za grad Bor, koji će moći da ulaže u putnu infrastrukturu, škole, vrtiće.

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića u rudniku Čukaru Peki biti otvoreno 1.205 novih radnih mesta. Na taj način i 1.205 porodica moći će da živi kvalitetnije i imaće bolju budućnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.