SLATINA, BOR – Sabor igre u Slatini, jedna od starijih manifestacija na teritoriji grada Bora, i ove godine održana je na praznik Velike Gospojine. U tradicionalnoj igri i pesmi, ove godine nadmetala su se Kulturno umetnička društva iz borskog, zaječarskog i pčinjskog okruga. Nakon svečanog defilea, Sabor je otvorio Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika Bora, gostima je poželeo dobrodošlicu, a svima i puno uspeha u takmičarskom delu, naglasivši da jedino ovakve manifestacije od zaborava čuvaju kulturu i tradiciju jednog naroda.

Na ovogodišnjem Saboru igre u Slatini nastupalo je oko 150 učesnika.  Dodeljene su i prigodne nagrade najboljem vokalnom solisti, instrumentalisti, zdravičaru, za najbolji izvorni folklor i najlepšu devojku Sabora.

Ove godine smo imali rekordan broj gostiju, ali i posetilaca. Želja nam je da naredne godine, na Saboru igre, ugostimo i KUD-ove iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, kako bi ova manifestacija dobila i međunarodni karakter“, kaže Vojkan Pavlović, zamenik predsednika Saveta MZ Slatina

Gosti iz Bosilegrada nisu krili zadovoljstvo gostoprimstvom Slatinjana, ali i prijemom kod publike, koja je velikim aplauzom nagradila nastup folklorista Centra za kulturu ove opštine.

Prvi put smo u Boru i Slatini. Želja nam je bila da upoznamo kulturu ovog kraja i veoma smo zadovoljni. Naravno, potrudili smo se da meštanima i gostima pokažemo i kulturu i tradiciju našeg kraja“, rekao je Saša Radovanov, koreograf u Centru za kulturu „Bosilegrad“.

29. avgusta u Slatini se održava tradicionalna „Olarijada“ koja je ove godine u potpunosti posvećena sećanju na čuvenog muzičara Branka Olara. Pokrovitelj manifestacije koja više od dve i po decenije čuva tradiciju i promoviše narodno stvaralaštvo, igru i pesmu je grad Bor.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *