Sajam Dunava u Golupcu od 29. do 31. jula

Opština Golubac narednog vikenda biće domaćin gostima iz Srbije, ali i zemalja širom sveta, koji će na obalu najveće evrpske reke, tamo gde je ona kako se često ističe najlepša, doći zbog devete manifestacije Sajam Dunava. Turistička organizacija opštine Golubac pripremila je bogat program koji počinje u petak u 20 sati dečijom predstavom, nakon čega sledi i predstava ivanjičkog pozorišta „Običan čovek“. Centralni dan manifestacije je subota, kada će uz različita kulturna i sportska dešavanja, biti organizovan i 51. „Golubački kotlić“ – tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Organizatori su za najbolje kuvare pripremili i prigodne nagrade, pa je nagrada za prvo mesto 50 hiljada dinara i godišnja dozvola za privredni ribolov, za drugo 30 hiljada i godišnja dozvola za bućku, dok će onaj koji osvoji treće mesto dobiti 20 hiljada dinara i godišnju dozvolu za privredni ribolov.

„Manifestacija počinje predstavama u petak, a tada nas očekuju i dva sportska događaja. Počinju Državno prvenstvo u jedrenju i turnir u odbojci na pesku. Sledeći dan je centralni dan manifestacije, pa će tada biti organizovano i tradicionalno pripremanje riblje čorbe „Golubački kotlić“. Od ranog jutra počinju i sportska takmičenja među kojima i pecanje na plovak, organizovaćemo i šetnju kanjonom Brnjičke reke, a u popodnevnim satima u planu je prvenstvo skutera na vodi. Ove godine potrefilo se da i Međunarodna kajakaška regata prolazi kroz Golubac, pa će Dunav biti pun kajaka, jedrilica i skutera. U potezu našeg Etno dvorišta i u takmičarskom delu Zlatne ruke imamo gastronomiju i mnogo izlagača ove godine. Cilj nam je da očuvamo nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, pa će osim autentičnih jela, biti prikazani vezovi i rukotvorine. Pokušavamo i da animiramo naše proizvođače da promovišu svoje proizvode. Biće organizovana i 5. Međunarodna likovna kolonija koju često posećuju slikari iz udaljenih zemalja, pa su prošle godine došli umetnici iz Mongolije i Rusije. Za najmlađe organizujemo Zmajevo selo i različite radionice, a kao i svake godine u Golupcu će biti i bajkeri. Nastupiće i kulturno-umetnička društva iz Srbije i Rumunije, a biraćemo i etno devojku. Cilj nam je privučemo što više gostiju, da ih motivišemo da ostanu u Golupcu što duže, da uzmu učešće u manifestaciji ili da samo uživaju u svemu onome što nudimo“ – rekla je Tatjana Miloradović, direktor Turističke organizacije Golubac.

U subotu će nakon tri golubačka rok benda, nastupiti i grupa „Kerber“, dok će u nedelju, posle dodela nagrada i zatvaranja Sajma Dunava, pevati Gordana Lazarević. U Turističkoj organizaciji Golubac ističu da ovaj kraj Srbije inostrani turisti već posećuju zahvaljujući promociji Dunava kojoj se Turistička organizacija Srbije posvetila. Biciklistička staza Euro Velo 6 takođe je privukla mnoge turiste, a ovakav odziv gostiju sa strane trebalo bi da privuče i nove investitore koji će dalje ulagati u smeštajne kapacitete i ponudu ove opštine – kažu u Turističkoj organizaciji.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x4lmag1″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *