Samostalna izložba Sanje i Milana Radosavljevića „Digitalni otisci“

0

Negotin – Dvoje negotinskih umetnika, Sanja i Milan Radosavljević, predstavili su se sinoć brojnoj publici u galeriji Mokranjčeve kuće, na prvoj zajedničkoj izložbi pod nazivom „Digitalni otisci“.

Milan Radosavljević, magistar likovnih umetnosti, poznat široj javnosti kao urednik likovnog programa Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, na otvaranju, nije skrivao zadovoljstvo zbog činjenice da je sa svojim radovima ponovo pred publikom posle skoro decenije i po, te da je njegov izlagački povratak upriličen u tandemu sa suprugom Sanjom Radosavljević, koja je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na smeru dizajn grafike, odsek fotografija, i koja već godinama radi u OŠ „Vera Radosavljević“, kao nastavnik likovne kulture.

„Izložili smo dvadeset platna srednjeg galerijskog formata, 95 x 95 cm. Reč je o printovima – digitalnim otiscima fotografija i crteža, koje smo stvarali kucanjem po tastaturi ili ekranu mobilnih telefona, budući da smo izvesno vreme posvetili neformalnom istraživanju internet aplikacija za njihovu obradu. Kasnije je to preraslo u ozbiljno istraživanje jer smo zaključili da je reč o neograničenim mogućnostima s obzirom da se u beskrajnom polju, upotrebom programa za mobilne telefone, postižu veoma zanimljivi rezultati. Naša originalna dela su, naravno, sačuvana u elektronskoj formi, a za izložbu smo izabrali po 10 digitalnih printova, prethodno smo ih doveli do prigodnog tehničkog nivoa prigodnog za štampu i odštampali ih na platnu, što u boji, a to karakteriše Sanjine radove, što u crno-beloj tehnici koja je moj izbor“.

„Savremene digitalne tehnike omogućavaju nam da stvaramo samo dodirom displeja, bez platna i četkica, van ateljea, dok čekamo u redu ili odmaramo i to je za nas bilo izuzetno inspirativno i fascinantno“, poručio je jedan od autora  izložbe, mr Milan Radosavljević, koji je sinoć u velikom krugu prijatelja i ljubitelja likovne umetnosti, sa suprugom Sanjom, obeležio i 21. godišnjicu braka.

Odlično posećenu izložbu „Digitalni otisci“ u nedavno rekonstruisanoj galeriji u suterenu Mokranjčeve rodne kuće u Negotinu, koju su organizovali Dom kulture „Stevan Mokranjac“ i Muzej Krajine, otvorio je Ivica Trajković direketor negotinskog muzeja. Posetioci će veoma zanimljiva i neobična dela, moći da razgledaju i narednih dvadesetak dana. 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *