Sanitarni inspektori kontrolisali solarne lampe

0

BOR-Prema novom  Pravilniku o kozmetičkim salonima i upotrebi solarijuma vlasnici ovih objekata su u obavezi da kontrolišu ispravnost aparata na svakih šest meseci i da redovno menjaju lampe. Tokom jula sanitarna inspekcija borskog okruga završila je kontrolu ovih objekata kojih na ovom području ima sedam.

Nakon kontrola smo utvrdili da pojedini aparati nemaju dokaze da su u skorijem periodu menjali lampe za sunčanje, nemaju bezbednosni list i sumnjamo da mogu štetno da utiču na zdravlje  U Negotinu smo zabranili rad takvog aparata dok ovlašćena ustanova ne potvrdi da se aparat može koristiti“, rekla je Bistrica Mihajlović Petrović, šef Odseka za sanitarni nadzor Zaječar.

Prema novom Pravilniku ,takođe, je zabranjena upotreba solarijuma za mlađe od 18 godina, a na kvarcovanje ne mogu ni oni koji su bolovali od tumora kože ili piju određene vrste lekova. Oni koji kojima upotreba solarijuma ne šteti zdravlju, prethodno moraju da potpišu da su upoznati sa svim mogućim rizicima korišćenja aparata sa solarnim lampama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *