Savremenim tehnologijama do čistije životne sredine

Nakon gašenja stare topionice Rudarsko-topioničarskog basena Bor, nad gradom bakra više nema dima. Ono što se u vazduhu sada oseća jeste dim iz dimnjaka Toplane, a ideja menadžmenta RTB-a jeste da sa predstavnicima ovog komunalnog preduzeća razmotri mogućnosti ugradnje filtera i na ovaj dimnjak.

 BOR – Gašenjem stare topionice Rudarsko-topioničarskog basena Bor, smanjena je emisija štetnih materija, pa je nebo gradom znatno čistije. Prema rečima direktora TIR-a, Bobana Todorovića, sada se u vazduhu još oseća dim iz dimanjka Javnog komunalnog preduzeća „Toplana“, što takođe može biti rešeno primenom savremenijih tehnologija. Ideja menadžmenta RTB-a jeste da sa predstavnicima ovog komunalnog preduzeća razmotri mogućnosti ugradnje filtera i na ovaj dimnjak.

 „Stara topionica trošila je oko 50 hiljada tona uglja godišnje, a Toplana tokom zimske sezone sagori oko 40 hiljada tona uglja, usled čega se u vazduh oslobađaju štetne materije, a to uništava životnu sredinu. Mi ćemo, kao društveno odgovorna kompanija, sa predstavnicima gradske Toplane da razmotrimo mogućnosti modernizacije njihovog postrojenja. Prenećemo im naša iskustva i pokušaćemo da zajedno smanjimo emisiju štetnih materija boljom organizacijom i automatskim rešenjima koja možemo da preporučimo“, istakao je Boban Todorović, direktor Topionice i rafinacije bakra RTB Bor.

 Iako dima nema, grad bakra i dalje je prepoznatljiv po dimnjacima basena, koji su u skladu sa Zakonom sada i osvetljeni.

 „Prvi razlog svakako je bezbednost, jer na ovim prostorima očekujemo razvoj turizma, pa samim tim i nadletanje aviona. Prema Zakonu svi objekti viši od 100 metara moraju biti adekvatno osvetljeni, pa smo za sada osvetlili dve etaže dimnjaka. Narednih dana dimnjaci će biti potpuno osvetljeni u skladu sa zakonskim odredbama“, objasnio je Todorović.

 Gašenje stare topionice i primena savremenih tehnologija u novom postrojenju doprineće očuvanju životne sredine u Boru i okolini. Osim čistog neba i veće proizvodnje katodnog bakra, nadležni u RTB-u očekuju i razvoj turizma u narednom periodu, s obzirom na to da zagađenja više nema.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3dnvur“ allowfullscreen ]
Savremenim tehnologijama do čistije životne… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.