Sećanje na heroje koji su živote dali za otadžbinu

BOR- Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju, počeli su na današnji dan pre 20 godina. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi i gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a. Među njima je bio i Bor.

Povodom Dana sećanja na stradanja u NATO agresiji predstavnici Grada Bora, Policijske uprave, Socijalističke partije Srbije najpre su položili cveće na spomen-ploču poginulim pripadnicima MUP-a u bombardovanju 1999. godine u zgradi Policijske uprave.Tom prilikom gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je rekao da se uvek moramo sećati heroja koji su živote dali za otadžbinu i pokolenjima pričati na koji način bi trebalo voleti zemlju.

Moramo se sećati naših poginulih, ali i događaja koji su uticali na odluku o bombardovanju. Na čudan način doneta odluka da se jedan narod osudi na bombardovanje. Od tada do danas mnoge stvari su se promenile u Srbiji“, dodao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Polaganjem venaca i cveća na spomenik palim borcima u NATO agresiji kod Tržnog centra „Kocka“ počast stradalima odali su, uz predstavnike lokalne samouprave, policijske uprave, SPS-a, i rodbina poginulih, predstavnici boračkih organizacija, udruženja i građani. Na dane bombardovanja Bora podsetio je Momčilo Radisavljević.

U Boru je bombardovana trafostanica, koja je RTB snabdevala strujom, a više puta i pogoni Jugopetrola. Iz Bora je poginulo sedam osoba“, dodao je Momčilo Radisavljević, predsednik ORVS u Boru.

Povodom Dana sećanja ispred spomenika palim borcima kod Tržnog centra „Kocka“ učenici Mašinsko elektrotehničke škole u Boru priredili su prigodan recital.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.