„Sigurne staze“ u saobraćaju

BOR – U okviru projekta „Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru“ anketirano je 500 roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru sa pitanjima u oblasti saobraćaja. Petina anketiranih roditelja je predložila da bi bilo dobro da postoji mogućnost dobijanja informacija putem interneta o stanju saobraćaja na terenu, a trećina je izražila želju da njihova deca budu edukovana na predavanjima o bezbednosti saobraćaja. Tim povodom predavanja iz ove oblasti organizovana su u osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama u Boru, Boljevcu i Zaječaru. Tako je nastao i sajt posvećen bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora, prvi takve vrste u Srbiji.

Napravljen je sajt sa informacijama o stradanju pešaka, biciklista, motociklista, o značaju upotrebe sigurnosnog pojasa, o uticaju alkohola i mobilnog telefona na vožnju… Sve informacije koje su važne za bezbednost saobraćaja. U okviru sajta napravljena je i aplikacija www.bor.sigurnestaze.com gde Borani imaju mogućnost da se uloguju na sajt www.sigurnestaze.com. Slikaju određeni problem u saobraćaju poput ne postoji znak, ne postoji oznaka na kolovozu, nema trotoara u zoni škole, loše regulisana raskrsnica, parkirana vozila na trotoarima… Tu fotografiju sa opisom problema i mapiranom lokacijom u gradu da uplouduju na sajt kako bi nadležni, Gradska i Policijska uprava mogli da reaguju da se problem reši. Na ovom sajtu je prisutna i celokupna statistika o bezbednosti saobraćaja na području grada Bora: koliko je dece, mladih i starijih sugrađana stradalo u saobraćajnim nezgodama“ istakao je Igor Velić, master inženjer saobraćaja.

Aplikacija je u fazi razvoja tako da se očekuje da će u narednom periodu pružiti još mogućnosti odnosno veću dostupnost određenih informacija o bezbednosti saobraćaja u gradu. Projekat „Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru“ urađen je za teritoriju Bora, ali su metod i način rada primenjivi na svaku opštinu u Srbiji. U tome i jeste prednost rada sa otvorenim podacima – saradnja svih direktnih i indirektnih učesnika na prikupljanju, obradi i analizi podataka kako bi se ponudilo najefikasnije rešenje, kažu kreatori sajta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *