Sigurnosni pojasevi, problem pri registraciji vozila

BOR – Prema važećem Zakonu o saobraćaju, svi putnici u vozilima, bez obzira da li su na prednjem ili zadnjem sedištu moraju biti vezani sigurnosnim pojasevima. Problem je kada je vozilo zvanično registrovano za prevoz više osoba od broja sedišta i sigurnosnih pojaseva u vozilu, posebno zbog toga što neretko podaci u saobraćajnoj dozvoli ne odgovaraju stvarnom stanju. Oštrija kontrola na tehničkim pregledima počela je krajem prošle godine, a vozači koji su u ovakvoj situaciji prilikom registracije vozila izloženi su dodatnim troškovima.

Bez obzira na starost vozila, problema nemaju oni koji su vozilo uvezli posle aprila 2014. godine, kada je počela kontrola vozila i podaci u saobraćajnoj dozvoli su uglavnom tačni ili se jednostavno menjaju. U suprotnom sa tehničkog pregleda vozači se upućuju u MUP gde mogu da dobiju kopiju dokumenata iz vremena kada je vozilo uvezeno na osnovu koje se vrši promena u saobraćajnoj dozvoli ili u Agenciju za bezbednost saobraćaja kako bi od proizvođača dobili potvrdu o zvaničnom broju sedišta.“ – kaže Danijela  Bogdanović iz tehničkog pregleda „Bogdanović Boki“ Bor

U slučaju da vozači potvrdu o broju sedišta ne dobiju od proizvođača, moraće da od Agencije za bezbednost saobraćaja, traže nalog za atestiranje vozila koje se obavlja u sertifikovanoj ustanovi i dodatno košta. Tek po atestiranju moći će da obave tehnički pregled i registruju vozilo u MUP-u. U slučaju prevoza više putnika, od broja za koje je vozilo registrovano, vozač će biti kažnjen sa tri kaznena poena i sumom od 6.000 do 20.000 dinara ako tom prilikom nije izazvana saobrćajna nezgoda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *