Sistem dualnog obrazovanja u Tehničkoj školi u Boru

0

Sistem dualnog obrazovanje u kome učenici uz teoretsku nastavu u srednjoj školi u trećoj i četvrtoj godini imaju mogućnost da steknu i praktična znanja u kompanijama koja se bave određenom delatnošću i time se spreme za buduća radna mesta, polako se uvodi u srpske srednje škole. Među odsecima koji će se naći u ovom sistemu od naredne godine biće i metalurgija koja se ponovo pokreće u Tehničkoj školi u Boru.

BOR – Učenici koji ove godine upišu Tehničku školu u Boru moći će, uz postojeće smerove, da se posle više od dvadeset godina, upišu na obrazovni profil metalurgije, koji je ušao u sistem dualnog obrazovanja Republike Srbije.

O tome je u prostorijama Gradske uprave u Boru postignut dogovor između predstavnika Kancelarije za dualno obrazovanje Republike Srbije, Tehničke škole, kompanije Ziđin i lokalne samouprave.

„Povod je lep jer ove godine upisujemo novi obrazovni profil Tehničar za metalurške tehnologije. Mi nismo proteklih 25 godina školovali metalurge i od naredne školske godine ga vraćamo, jer očigledno postoji potreba za ovima profilom. Bio je tu predstavnik kompanije Ziđin i mislim da ćemo u toku sledeće nedelje završiti sve što je potrebno za dualno obrazovanje naših učenika.“ – kaže Maja Pešić, direktorica Tehničke škole u Boru.

„Smatramo da u vremenu u kome žive, mladim ljudima nisu dovoljna samo teoretska znanja, već su jako važna stečena praktična znanja i veštine, koja se dobijaju po dualnom modelu u procesu učenja kroz rad i u školi, dakle na dva mesta i to u fondu sati od 60 odsto na trogodišnjim profilima i 40 posto na četvorogodišnjim. Ove godine Kancelarija za dualno obrazovanje zajedno sa partnerima Privrednom komorom Srbije, kompanijama Železara Smederevo, predstavnicima obrazovnog sistema iz Grada Bora, ali i kompanije Ziđin, izradili smo novi standard a to je Tehničar za metalurške tehnologije. Smatramo da niz godina nije postojao standard koji bi obezbedio mladim ljudima mogućnost da se obrazuju u metalurgiji i da eventualno nastave studiranje na ovom fakultetu i da se dalje razvijaju, rade u jakim kompanijama i pokažu koliko mogu i da imaju kompetencije da odmah po završetku formalnog obrazovanja, krenu da rade, bez dodatnih obuka.“ – naglasila je Gabrijela Grujić, direktorica Kancelarije za dualno obrazovanje

Učenici koji se odluče za ovaj obrazovni profil mogu na osnovu konkursa tokom celog školovanja da dobijaju od kancelarije za dualno obrazovanje po pet hiljada dinara podsticaja mesečno iz dodatni prihod od kompanije u kojoj obavljaju stručnu praksu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *