Školarci iz Turn Severina u Majdanpeku

0

MAJDANPEK – Majdanpek je, proteklog vikenda, bio domaćin učenicima i profesorima Srednje tehničke škole „Decibal“ iz Turn Severina, u susednoj Rumuniji.

Ova prekogranična saradnja dva grada, udaljena svega sto kilometara, rezultat je projekta Udruženja građana „Praurija“ iz Majdanpeka „Evropska unija – vrednosti i prednosti“, koji se realizuje od 2016. godine.

Nisam prvi put u Majdanpeku i drago mi je što sam bio u prilici da svoje učenike dovedem u ovaj lep grad na istoku Srbije, sa kojim nas vezuje višegodišnja saradnja i u kojem imam puno prijatelja“, kaže Adrian Lupu, profesor matematike iz Turn Severina, kojem ni srpski jezik nije stran.

Osnovna škola „Velimir Markićević“ u kojoj predajem i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Donjeg Milanovca imaju višegodišnju saradnju sa školom „Decibal“ iz Turn Severina. Namera nam je da kroz ovakve posete saradnju proširimo i na sve druge škole iz naše opštine“, dodaje Slaviša Jeremić, iz Udruženja građana „Praurija“.

Nakon sportskih susreta, u kojima su učestvovali i polaznici škole fudbala iz Majdanpeka, domaćini su za goste iz Rumunije organizovali i posetu Rajkovoj pećini, Rudniku bakra Majdanpek, kao i druženje u diskoteci. Uzvratna poseta majdanpečkih školaraca Turn Severinu najavljena je već za proleće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *