Skraćen postupak kažnjavanja za nepoštovanje zabrane kretanja

SRBIJA – Od uvođenja policijskog časa procesuirano je 474 penzionera i 2.157 građana mlađih od 65 godina zbog kršenja mera ograničenja kretanja, rekao je direktor policije Vladimir Rebić.

Do sada je 17 policijskih službenika zaraženo koronavirusom, a oko 800 njih je u samoizolaciji što je 2,4 odsto službenika, naglasio je Rebić.

Sa tim brojem možemo da funkcionišemo, ali se bojimo da se taj broj ne poveća“, napomenuo je direktor policije. U prvih nekoliko dana bilo je više kršenja, ali i više tolerancije, pa su u početku policajci pisali krivične prijave.

U međuvremenu je Vlada donela Uredbu kojom se takvo ponašanje kvalifikuje kao prekršaj za koji ide kazna od 50 do 150 hiljada dinara. Svi građani idu u skraćeni postupak, navodi direktor policije dodajući da je u petak nakon 17 časova 170 osoba prekršilo zabranu kretanja.

Procene policije su da na nivou Srbije od 100 hiljada građana u proseku njih 25 ne poštuje mere ograničenja kretanja. Direktor policije je naveo i da će nove mere, koje zabranjuju okupljanje više od dve osobe, osim ako neki od njih nisu maloletnici, olakšati postupanje policije i da više neće biti graničnih slučajeva prema kojima će biti popustljivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *