Skulptura za lepši prostor oko Doma zdravlja u Majdanpeku

MAJDANPEK- Pored tri kamene skulpture koje je, u poslednjih deset godina, poklonila svom gradu i koje krase prostor u blizini rudničke direkcije, glavnu raskrsnicu i park, majdanpečka umetnica Daliborka Marković ostavila je u zalog svom rodnom gradu još jedno delo. Reč je o kamenoj skulpturi “Žena tvrdjava”, koja je juče postavljena ispred dečjeg dispanzera Doma zdravlja “Doktor Veroljub Cakić”.

“Namera mi je bila da oplemenim prostor oko ove zdravstvene ustanove  i nije slučajno što je ova skulptura svoje mesto našla upravo ispred dečjeg dispanzera. Ovo delo prikazuje ženu u svoj svojoj snazi, nalik  tvrdjavi”, rekla je prilikom postavljanja skulpture autorka Daliborka Marković, koja je Majdanpeku u amanet već ostavila nekoliko svojih dela.

Na vrednom i trajnom poklonu umetnici se zahvalio doktor Miljojko Nešović, direktor Doma zdravlja, koji je naglasio važnost uredjenog i prijatnog okruženja  ispred svake zdravstvene  ustanove.

Uz ovu poslednju i tri prethodne skulpture koje simbolizuju rudarski Majdanpek, ideja Daliborke Marković je da na prostoru oko Rajkove pećine, koja je takođe jedan od simbola grada pod Staricom, izradi i skulpturu Hajduk Rajka, po kojem je jedna od najlepših pećina u Srbiji i dobila ime.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *