Slabo interesovanje za opštinske subvencije

0

BOR- Od ukupno 15 miliona, koliko je planirano za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje  u borskoj opštini, do sada je utrošena trećina finansijskih sredstava. U ovoj godini bili su raspisani konkursi, između ostalih,  za kupovinu priplodnih junica i ovaca, sadnica voćaka i vinove loze, nabavku pčelarske opreme , mašina za obradu  zemlje. Opština je odobravala podsticaje od 50 odsto vrednosti kupljene robe. Međutim, interesovanje poljoprivrednika nije bilo veliko, pa su neki konkursi bili sprovedeni i po tri puta.

Svuda je ostalo nepotrošenih sredstava. Neki poljoprivredni proizvođači su konkurisali za subvencije države, pošto je Skupština Opštine na žalost kasno usvojila ovaj fond, stupio je na snagu tek sedmog avgusta“, rekao je stručni saradnik za poljoprivredu Branislav Jovanović.

Ipak, najveće interesovanje je bilo za kupovinu pčelarske opreme

Od milion dinara potrošeno je za sada 920 hiljada dinara. Taj konkurs se zatvara sutra i poziv za zainteresovane da se prijave za kupovinu opreme“, dodao je Branislav Jovanović.

Kokurisao sam  za opremu u visini 52.000 dinara. Prednost opštinskih subvencija je što se brže dobiju, dok kod državnih to duže traje“,rekao je pčelar  Predrag Stevanović.

Osim za pčelarstvo stočari su bili zaintersovani i za besplatno osemenjavanje goveda koje traje do 15.decembra . Podneto je 746 zahteva za oko 1.500 osemenjavanja. Pošto je u opštini  razvoj stočarstva prioritet najviše sredstava je izdvojeno za kupovinu priplodnih junica i ovaca, ali, zvuči  neverovatno, za ovu pomoć opštine je bilo i najmanje interesovanja.

Potrebno je uložiti dosta sredstava, umatičene ovce koštaju oko 200 eura, a junica do dve hiljade eura,a uslov  je da se kupi minimum 20 ovaca,odnosno tri  junice. S obzirm na situaciju mnogi nemaju para da ulažu“, dodao je Branislav Jovanović.

Cilj  borske opštine je da subvencioniše kupovinu većeg broja ovaca i goveda  i da se stvaraju stada od kojih će moći da se živi. Upravo zato prednost imaju lica kojima je poljoprivreda osnovna delatnost. U narednoj godini opština Bor će nastaviti da subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju, a u planu je da iz budžeta bude izdvojeno takođe 15 miliona dinara.

Istice rok za subvencije, 29. novembar 2017 (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=CVaOkovgO1E

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *