Slatinjani i crkva svečano obeležavaju slavu Veliku Gospojinu

BOR , SLATINA- Svečanom arhijerejskom liturgijom u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, u Slatini kod Bora počelo je obeležavanje današnje zavetine i hramovne slave, Velike Gospojine. Svetu liturgiju služili su starešina borskog pravoslavnog hrama Milenko Bajić i starešina crkve u Slatini Saša Stepanović. Nakon liturgije usledila je litija, a presečen je i slavski kolač.

Velika Gospojima je praznik koji pripada redu najvećih praznika i dosta je poštovan u našem narodu kao što se vidi iz broja vernika koi se okupio n aSvetu liturgiju. Narod voli da dođe u hram , a tu je i Sabor koji je produžetak svečanosti“, rekao je protojerej Saša Stepanović.

Ovaj dan je izuzetno značajan za celu Slatinu, jer se u selu i hramu okuplja veliki broj gostiju i vernika iz borske opštine, ali i iz Srbije.

Ovo je veliki dan za naše selo. Svi su ovde danas domaćini i narod voli da dođe i u crkvu, ali i na slavu“, rekao je predsednik saveta MZ „Slatina“ Branko Perić.

Povodom obeležavanja Velike Gospojine u Slatini se održava veliki vašar , a priređena je izložba pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda na kojoj je učestvovalo desetak izlagača.

Najviše se kupuje med i to livadski u koji potrošači stavljaju lekovite trave, razno voće“, rekao je jedan od izlagača na izložbi.

Večeras u 19 sati počinje jubilarni 25. Sabor igre Slatina 2017. na kojem će, u takmičarskom delu, učestvovati pet kulturno umetničkih društava, četiri iz Srbije i jedno iz Crne Gore. U utorak će biti organizovano takmičenje pevača amatera u izvođenju pesama Branka Olara.

Slatinjani i crkva svečano obeležavaju slavu Veliku Gospojinu, 28. avgust 2017 (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *