Slava kao obeležje srpskog nacionalnog identiteta

Od davnina, porodice slave krsnu slavu u čast sveca koji je smatran zaštitnikom tog domaćinastva, pre svega članova porodice ali i useva, plodova i stoke. Vremenom su se običaji vezani za proslavljanje slave menjali, ali je osnovnih pet elemenata i danas zadržano – slavski kolač, žito, sveća, tamjan i vino, a pre svega najznačajnije obeležje slave, prenošenje sa oca na sina.

BOR – Slavski kolač, kuvano žito, sveća, tamjan i vino uz ikonu porodičnog svetitelja neizostavni su elementi praznične strukture kad slavimo slavu. Međutim, kako se običaji i obredi vremenom menjaju, tako i vernici, menjaju običaje, mnogi su se i izgubili, a neki novi se primenjuju tokom porodičnih svetkovina. Uz ulogu domaćina u sečenju kolača, prisustvo gostiju i hranom bogata slavska trpeza najčešći je oblik proslavljanja krsne slave. Međutim suštinu obeležavanja krsne slave treba posmatrati iz ugla značaja praznovanja kao osnova srpskog identiteta u odnosu na ostale entitete na Balkanu.

Slava je jedno od najznačajnijih obeležja srpskog nacionalnog identiteta. Zbog toga je već 2014. godine uvrštena na UNESCO – vu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Smatra se da je forma kakva danas postoji, obeležje proslavljanja ovog praznika, nastala još u 13. veku reformom Svetosavske crkve. Najznačajnije obeležje slave jeste prenošenje sa oca na sina, s kolena na koleno. To je omogućilo očuvanje i negovanje slave kao zaštitnika porodice, pa je tako i danas validan spisak najzastupljenijih slava koji je još krajem 19. veka napisao Milan Đ. Milićević“, kaže Suzana Mijić, etnolog u Muzeju rudarstva i metalurgije Bor.

Na prvom mestu po broju porodica koje je slave je krsna slava Sveti Nikola, zatim današnja, Sveti Aranđel, a slede je Đurđevdan, Mitrovdan i Sveta Petka.

U multikulturalnoj sredini, kakva je Bor, postoji veliki broj običaja koje je narod donosio iz različitih predela zemlje, međutim, ono što predstavlja osnov svake slave jesu kolač, koljivo, sveća, vino, ulje i tamjan. Ovi rekviziti svuda se koriste u ritualnom delu obeležavanja slave“, objašnjava Mijić.

Moderna vremena akcenat su stavila na zabavni aspekt slave, pa se i običaji sve manje primenjuju, ali je pet osnovnih elemenata uprkos svim promenama i danas zadržano.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.