Soba uspomena u sportu

BOR, OŠTRELJ – Sportsko društvo u Oštrelju formirano je početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Prvi predsednik je bio Jovan Mladenović. Od tog perioda sport u ovom selu je počeo da se omasovljava, formirali su se klubovi i nizali uspesi na raznim takmičenjima. Fotografije, diplome, priznanja, nagrade i pehare iz tog perioda entuzijasti iz ovog sela su prikupili i organizovali stalnu postavku “Oštrelj sportsko selo 1970-1984. godine”. Njihova namera je da od zaborava sačuvaju sve važne događaje, činjenice i ličnosti koje su obeležile istoriju sporta borskog sela Oštrelj u tom periodu.

U početku smo samo imali fudbalski klub i šahiste. U narednom periodu interesovanje meštana bilo je usmereno ka narodnom višeboju, kao i prema odbojci u skladu sa mogućnostima za bavljenje sportom koje su tada bile. U višeboju su učestvovale tri generacije takmičara od juniora do veterana u muškoj i ženskoj konkurenciji. Nama je naznačajnija Oktobarska nagrada grada Bora koja je 1978. godine dodeljena Sportskom društvu Oštrelj. Iste godine Novinska agencija “Timok” u Zaječaru proglasila je oštreljsko Sportsko društvo najuspešnijim sportskim kolektivom u Timočkoj krajini. Sada su sportske aktivnosti svedene samo na organizaciju turnira u malom fudbalu u sklopu proslave seoske krsne slave Petrovdan”, naglasio je Dragoslav Stančulović, predsednik MZ Oštrelj.

Šteta je da Oštrelj i neka druga sela nemaju ili nisu nastavili tradiciju koju su ranije imali. Iz priloženog možemo videti da je ovo selo i te kako bilo sportsko selo osvajajući mnoge medalje, pehare, mnoga prva, druga i treća mesta na mnogim takmičenjima, a posebno na seoskim Olimpijskim igrama”, istakao je Dragan Žikić, predsednik Skupštine grada Bora.  

Na ovoj svečanosti je predloženo lokalnoj samoupravi u Boru da razmotri mogućnost organizovanja seoskih Olimpijskih igara u cilju promocije sporta u selima na ovom području.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *