Spaljivanje smeća glavni uzrok jučerašnjeg zagađenja vazduha u Boru

Prekoračenje graničnih vrednosti sumpor dioksida na mernim stanicama u Boru tokom prethodnog dana posledica je paljenja smeća u mesnoj zajednici Brezonik, a ne proizvodnje u pogonima Ziđina, kažu u kompaniji Srbija Ziđin Koper.

Kako se navodi u saopštenju, koncentracija sumor dioksida izmerena na stanicama za monitoring vazduha Gradski park i Institut juče u jutarnjim datima kretala se i do 620 mikrograma po metru kubnom dok je na mernoj stanici Brezonik iznosila 668 što je prekoračenje granične vrednosti koja iznosi 350 mikrograma po metru kubnom. Oko 11 časova izmerene vrednosti sumpordioksida i PM10 čestica na svim mernim stanicama za monitoring vazduha su pale i svele se na normalne vrednosti.

U topionici je proizvodnja normalno tekla i u pogonu nije bilo dima, ali je utvrđeno da su građani palili smeće u stambenom naselju u Brezoniku, i da postoji velika količina crnog dima koji je vetar nosio ka gradu. Kada je smeće izgorelo i smanjio se dim kvalitet vazduha se vratio u normalu u 11 časova.

U periodu jeseni i zime neki stanovnici često spaljuju smeće što ozbiljno utiče na kvalitet vazduha i ugrožava životnu sredinu i javno zdravlje. Iz tog razloga, kompanija Srbija Ziđin Koper preporučuje nadležnim institucijama da pojačaju upravljanje otpadom i zabrane proizvoljno spaljivanje otpada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.