Štab za vanredne situacije grada Zaječara ublažio mere

ZAJEČAR – Dok borave u parkovima i na javnim površinama, građani su dužni da održavaju socijalnu distancu, odnosno međusobno rastojanje od najmanje dva metra između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, da koriste zaštitne maske i rukavice, dezinfikuju sprave za vežbanje ili druge sprave pre njihove upotrebe, ali i da se ne okupljaju u grupama,  više od dvoje ljudi, sem članova istog domaćinstva, što može biti utvrđeno uvidom u ličnu kartu.

Počev od 08. maja, dozvoljavaju se i treninzi sportista na otvorenom, ukoliko se sportisti, treneri, ovlašćenih lica sportskih klubova i sportskih objekata pridržavaju svih uslova i mera utvrđenih ovih zaključkom.

Održavanje treninga se organizuje na otvorenim sportskim terenima, odnosno otvorenom prostoru na kome postoje uslovi za njihovo obavljanje tako da treninzi mogu početi najranije u 07 sati i završiti se najkasnije sat vremena pre ograničenja kretanja propisanog od Kriznog štaba Republike Srbije, a ako to ograničenje ne postoji onda do 20 sati.

Preporučuje se svim rukovodiocima klubova, odnosno trenerima da obezbede beskontaktne toplomere i da svakog igrača sa povišenom temperaturom ili drugim simptomima infekcije virusa COVID – 19 odmah udalje sa terena i onemoguće dalji kontakt sa bilo kim od prisutnih lica na terenu. Sportisti moraju biti fizički udaljeni jedan od drugog najmanje dva metra, a za svakog sportistu mora postojati prostor od najmanje 10 kvadratnih metara.

Na treningu može istovremeno biti najviše 10 osoba uključujući i trenera, dok broj tehničkog i drugog osoblja mora biti sveden na apsolutni minimum i to tako da ni u jednom momentu ukupan broj lica na otvorenom sportskom objektu, odnosno terenu, u delu u kome se odvija trening ne može preći ukupan broj od 12 lica. Pri dolasku i odlasku sa treninga sportista je dužan da nosi zaštitnu masku i rukavice, a prilikom dolaska i odlaska mora biti sam ili najviše u društvu još jednog lica, i to poštujući sve mere fizičke distance.

Korišćenje zajedničkih, pomoćnih prostorija, kao što su svlačionice, tuš kabine i sl. nije moguće do daljnjeg te se preporučuje nošenje suve presvlake i peškira radi presvlačenja nakon treninga. Sportisti moraju koristiti svoja lična sredstva za higijenu, peškire i slično, a prilikom ostavljanja stvari, sportista je dužan da ih ostave u svojoj zasebnoj torbi koja je zatvorena. Tokom treninga sportista mora da koristi samo svoju bocu za vodu, sok i slične napitke i ne sme iste deliti ni sa kim drugim. Isto se odnosi i na hranu, odnosno voće koje eventualno koristi tokom treninga. Po dolasku na trening i nakon završenog treninga sportisti su dužni da operu ruke sapunom i, po mogućstvu, toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Takođe, kada nije na treningu sportista je dužan da se pridržava svih mera fizičkog razmaka.

Na sportskom terenu, gde se trening održava, ili se taj teren koristi pri održavanju treninga, moraju biti postavljena sredstva za dezinfekciju ruku i odeće i obuće sportista. Organizator treninga je dužan da obezbedi posebnu korpu u koju se baca sva potrošena plastična i druga ambalaža, kao i papirne maramice – ubrusi, i čiji sadržaj se, nakon treninga, stavlja u posebno zatvorenu plastičnu kesu koja se potom odlaže kao rizičan otpad. Pre početka i nakon završetka treninga, organizator treninga je dužan da dezinfikuje fiksirane sportske sprave koje su korišćene pri treningu sportista koji je održan na otvorenom.

Predviđeno je i da nakon svakog treninga sve lopte, kao i drugi spotrski rekviziti koji se koriste na treningu moraju da se dezifikuju sredstvom sa najmanje 70% alkohola. Organizatori treninga u saradnji sa rukovodstvom otvorenih sportskih objekata su dužni da obezbede da vremenski razmak u rasporedu između dva treninga bude minimalno 30 minuta. O svakom održanom treningu organizator treninga je dužan da vodi posebnu evidenciju u kojoj se moraju navesti imena svih osoba koje su bile prisutne, radi naknadnog eventualnog epidemiološkog praćenja kontakata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *