Stav javnosti o stanju životne sredine u Boru

ZLOT – U Okviru ekološkog projekta „Bolje Organizovani Resursi za odlučivanje o životnoj sredini“ kojeg realizuje Društvo mladih istraživača sa partnerima fondacijom dr Berislav Ristić Berko i udruženjima Alternativa i Grupa 55, u motelu Zlotske pećine organizovan je okrugli sto „Kapaciteti javnosti za odlučivanje o životnoj sredini“.

Društvo mladih istraživača Bor sa svojim partnerima želi da doprinese sagledavanju, definisanju i unošenju novih prioriteta i standarda ekološke politike u lokalna ekološka dokumenta grada Bora čije revidiranje treba da otpočne kako bi se brže rešavali nasleđeni problemi zagađenja životne sredine u uslovima prisustva velike svetske rudarske kompanije ZiJin, kao i da doprinese javnim raspravama o dokumentima ekološke politike na nacionalnom nivou u procesu evropskih integracija. Do ovih prioritete treba doći iz anketa i tribina sa građanima, iz analiza stanja životne sredine i postojećih dokumenata, novih izmena i dopuna nacionalnih dokumenata, rečeno je na skupu.

 „Suština ovog projekta je da informišemo javnost o mogućnostima da se uključi u odlučivanje o zaštiti životne sredine. Da se javnost informiše o mogućnostima uključivanja u projektima i programima, zakonima, javnim uvidima i raspravama u vezi zaštite okoline. Namera nam je da uključimo javnost u ceo taj proces i da stvorimo jednu mrežu koja će aktivno delovati, ali isto tako cilj je projekta je i da ojačamo kapacitete kako lokalne zajednice i preduzeća, tako i lokalnih institucija i nevladinog sektora da se aktivno uključe i doprinesu pozitivnim donošenju zakonskih, podzakonskih i lokalnih rešenja za zaštitu okoline“ istakao je Toplica Marjanović, koordinator projekta

Projekat „Bolje Organizovani Resursi za odlučivanje o životnoj sredini“, koji podržava Ministarstvo životne sredine, nizom aktivnosti, biće realizovan do kraja ove godine, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *