Stomačni virus „ne popušta“

Stomačni virus, poslednjih sedmica, sporadično puni čekaonice Dečijeg dispanzera Doma zdravlja u Boru. Simptomi su blagi i najčešće kratko traju, ali znatno iscrpljuju organizam, pa pedijatri savetuju uzimanje dovoljno tečnosti i prilagođenu ishranu, pre svega dijetalnu.

BOR – Kod više od polovine dece u Boru koja su se obratila lekaru od početka školske godine dijagnostikovan je stomačni virus. Dijareja, grčevi i bolovi u stomaku, manjak apetita, mučnina, glavobolja i blago povišena temperatura su najčešći simptomi koji prate ovo oboljenje. Ove tegobe kratko traju, dan-dva ali znatno oslabe organizam, pa je savet lekara češće uzimati tečnost i hranu, u manjoj količini.

Ako je dete dobrog opšteg stanja, može da unosi tečnost i hrani se dijetalno, što je preporuka kod stomačnog virusa, nema potrebe obratiti se lekaru. Međutim, ako roditelje primete da dete ima veći broj stolica, da je malaksalo, dehidrirano, ima povišenu temperaturu, a nema apetit, savet je da se potraži stručna pomoć. Terapija podrazumeva korišćenje probiotika i praškova za rehidraciju, kao i prilagođavanje ishrane postojećem stanju organizma„, savetuje dr Nataša Pelić, pedijatar u borskom Domu zdravlja.

Jačanje imuniteta unošenjem dovoljno vitamina i minerala putem raznovrsne ishrane i suplemenata, sprovođenje higijenskih mera, pre svega češće pranje ruku i dezinfekcija predmeta i površina koje svakodnevno koristimo, kao i pažljivo pranje voća i povrća pre upotrebe su preventivne aktivnosti u slučaju stomačnih virusa, napominju pedijatri.

Pozitivno kod većine stomačnih virusa je činjenica da se oni uspešno leče nadoknadom tečnosti i adekvatnom ishranom.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.