Stručna praksa za 70 nezaposlenih Borana

BOR – Zbog povećanja obima posla, smanjenja broja zaposlenih, sa jedne i zabrane prijema novih radnika, sa druge strane, u Opštinskoj upravi i javnim preduzećima u Boru se pojavila potreba za dodatnom radnom snagom. Zato je Opština Bor početkom meseca raspisala javni poziv za realizaciju programa stručna praksa.

Lokalna samouprava je 2. februara raspisala poziv za stručnu praksu, konkurs je trajao do srede i ove godine smo imali drugi pristup nisu se deca direktno javljala na poziv nego su se javljala javna preduzeća i ustanove. Baš zato što smo obezbedili značajno veća sredstva, dakle biće sigurno preko 70 angažovanih  u odnosu na osam od prošle godine. Hteli smo da javna preduzeća i ustanove prepoznaju koji su ima kadrovi neophodni od srednje stručne spreme, preko visokih i viših škola. Do srede su se javila sva preduzeća i ustanove, dale neke zahteve, i od ponedeljka će zasedati komisija koja će pogledati koji su to profili, da li ispunjavaju uslove a nakon toga će naravno biti sklapani ugovori, kaže Dobrica Đurić član Opštinskog veća opštine Bor za socijalnu politiku.

Program stručne prakse je namenjen nezaposlenim licima sa najmanje srednjim obrazovanjem, koja će se stručno osposobljavati u nekom od javnih preduzeća i ustanova u Boru.

Mladi koji su zainteresovani za stručnu praksu bi trebalo da budu prijavljeni na evidenciju nezaposlenih NSZ, da pogledaju koji su to profili koji se traže, i onda će jednostavno biti izabrani, bodovani, i sklopiće se ugovori. Bitno je da se zna da za srednju stručnu spremu, praksa traje šest meseci, za višu devet i za visoku 12, da se to mesečno i plaća 15 hiljada za srednju i 18 hiljada dinara za višu i visoku stručnu spremu, i da se po završetku stručne prakse može polagati stručni ispit„, dodao je Dobrica Đurić član Opštinskog veća opštine Bor za socijalnu politiku.  

Uz program stručne prakse koji će sa 10 miliona dinara biti finansiran iz budžeta lokalne samouprave, očekuje se da će krajem februara, ili početkom marta biti raspisan i poziv za obavljanje stručne prakse koji će biti podržan sredstima iz republičkog budžeta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *