BOR-Rešenja o dodeli subvencija uručena su danas pčelarima na području Bora. Ovoga puta njih 53 su dobila podsticaje za nabavku opreme od ukupno 90 zahteva. Subvencije, u visine 60 odsto vrednosti opreme su dobrodošle početnicima, ali i  iskusnim pčelarima.

„Imam 500 košnica i dobio sam podsticaje u iznosu od 70 hiljada dinara. Mnogo mi znači ova pomoć“, rekao je Predrag Todorović, pčelar iz Zlota.

„Ja sam od skora počela da se bavim pčelarstvom i veoma sam zadovoljna, kao i podsticajima koje nam daje Grad Bor“, dodala je Vera Miljković iz Bora.

Grad Bor za razvoj pčelarstva izdvojio je tri i po miliona dinara, preostalo nam je još oko 500 hiljada dinara koje ćemo podeliti do kraja godine za kupovinu hrane i lekova“, naglasio je Ljubiša Repeđić, član Gradskog veća u Boru.

U poslednje četiri godine, nema sumnje, pčelarstvo na području Bora je u ekspanziji, što najbolje govori podatak da je u selu Slatina pre osam godina bio samo jedan pčelar, a danas ih je više od 30. Slična je situacija i u ostalim selima, rečeno je na sastanku predstavnika Grada sa pčelarima.

„Sa pčelarima smo se dogovorili da pokrenemo inicijativu o formiranju zadruge, ali i da preduzmemo sve mere da naš med postane brend“, istakao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Ove godine blizu 40 borskih pčelara nije uspelo da dobije subvencije. S obzirom na sve veće interesovanje već naredne godiće biće izdvojena veća finansijska sredstva. Procenjuje se da na području Bora ima oko 500 pčelara koji imaju više od pet košnica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.