Sumpor dioksid u Slatini u minusu ?!

0

BOR – Prema podacima sa automatske merne stanice u Gradskom parku, nivo aero zagađenja je devetog oktobra, između sedam i devet sati bio dvostruko veći od maksimalnog dozvoljenog satnog zagađenja propisanog zakonom. Prosečna satna vrednost koja je izmerena iznosila je 692.86 mikrograma sumpor dioksida po metru kubnom. U ovom vremenskom intervalu zabeleženo je i prekoračenje dozvoljene granice PM 10 čestica koje je iznosilo oko 70 mikrograma po metru kubnom.

Automatska merna stanica pored Instituta za rudarstvo i metalurgiju nije radila i njena očitavanja nisu bila dostupna na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Na mernoj stanici u Brezoniku takođe je izmerena veća koncentracija sumpor dioksida od dozvoljene i iznosila je 668 mikrograma po metru kubnom.

Automatska merna stanica u Slatini devetog oktobra je prvi put pokazala povećanu satnu koncentraciju sumpor dioksida od 397 mikrograma po metru kubnom, ali je verodostojnost njenih rezultata diskutabilna, jer je u poslednjih mesec dana tridesetak puta pokazala negativnu izmerenu vrednost sumpor dioksida, što je fizički nemoguće. Ova stanica o kojoj brigu vodi kompanija Ziđin dugo nije bila u funkciji. Na insistiranje meštana Slatine ponovo je puštena u rad i počela da šalje podatke pre nešto više od dva meseca.

U poslednjih trideset dana, u gradskom parku je dvadeset puta prekoračena dozvoljena satna koncentracije sumpor dioksida. Najveća koncentracija zabeležena je desetog septembra i iznosila je 1786 mikrograma po metru kubnom. Količina najopasnijih PM 10 i PM 2.5 čestica, u kojima ima teških metala, arsena nikla i kadmijuma, a zbog svoje veličine ostaju u plućima, prekoračena je tokom stotinu sati. Najveće prekoračenje zabeleženo je  17. septembra kada je dostiglo 290 mikrograma po metru kubnom, približno šest puta više od dozvoljenog dnevnog proseka.

Najveća koncentracija sumpor dioksida u poslednjih mesec dana zabeležena je na mernoj stanici u Brezoniku kada je izmeren 2241 mikrogram sumpor dioksida po metru kubnom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *