Sutra počinje zagrevanje nove topionice

BOR – U Rudarsko topioničarskom basenu Bor sutra će početi zagrevanje nove fleš smelting topioničke peći. Kako je najavljeno proces će pokrenuti generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski. Kada nova fleš smelting peć bude potpaljena, zagrevanje će trajati tri nedelje,  kako bi vatrostalna obloga peći postepeno dostigla radnu temperaturu, a istovremeno će se zagrevati i kotao otpadne toplote iz koga će se parom snabdevati nova energana koja je izgrađena u okviru topionice.
Sutra će početi i uvođenje koncentrata u parni sušač zatim i u skladišne bunkere za koncentrat u objektu peći, kao deo uhodavanja postrojenja. To u početku neće biti koncentrat za proizvodnju metala, već manje količine kojima će se proveravati sistem transporta, sušenja i linija njegove dopreme, pripreme i doziranja. Po završetku zagrevanja peći, 28. marta, počeće uvođenjem prave količine koncentrata preko transportnog sistema i gorionika za koncentrat, a tada se očekuje da prema planu bude izlivena i  prva anoda iz nove topionice.
Izgradnja nove topionice i Fabrike sumporne kiseline u RTB-u Bor počela je 28. juna 2011. godine. Ceo projekat izgradnje uz sve prateće objekte i pogone koštao je 250 milion evra. U glavnom delu sistema, novoj topioničkoj peći, po najsavremenijoj svetskoj fleš smelting tehnologiji prerađivaće se 400 hiljada tona koncentrata bakra godišnje iz koga će biti dobijeno 80 hiljada tona katodnog bakra. Samo u nju je uzidano oko 900 tona austrijske i poljske magnezitne vatrostalne opeke.
Ovim projektom RTB Bor će smanjiti troškove prerade bakra sa 1.250 na 700 dolara.
Najznačajnija je svakako ekološka komponenta. Nova autogena fleš smelting tehnologija i nova fabrika sumporne kiseline omogućiće preradu 98 odsto gasova iz nove topionice, a samo dva procenta biće ispuštano u vazduh, što zadovoljava sve svetske ekološke standarde. U fabrici za preradu otpadnih voda biće prečišćavane sve industrijske vode, koje će se nakon toga vraćati u proces proizvodnje.
Veliki deo ugrađenih elemenata proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2innip“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.