Svakodnevno po tri požara

BOR – U vreme visoke temperature u proseku svakodnevno na području borske opštine izbiju po tri požara. Od kraja juna do sada bilo je 26 požara, od toga 19 su na otvorenom prostoru. Najčešće gori nisko rastinje, a bilo je i požara sa velikom materijalnom štetom. Poslednja dva su na putu za skretanje kod Oštrelja i na Crnom Vrhu zbog kojih se dim još uvek  oseća u celom Boru.

Na Crnom Vrhu požar je izbio u sredini bukove šume na površini od jednog hektara. Uz pomoć specijalizovane radne mašine, koju je obezbedila lokalna samouprava, borski vatrogasci su u potpunosti lokalizovali požar. Postojala je opasnost da se vatra proširi i zahvati stogodišnja bukova stabla. U tom slučaju, kažu u Vatrogasno spasilačkoj jedinici u Boru, šteta bi bila nemerljiva.

Saniran je i drugi požar na putu za skretanje prema Oštrelju. Ovde je gorelo nisko rastinje i delom bagremova šuma na površini dvadesetak hektara. Borski vatrogasci su brzo reagovali, napravili protiv požarni put i vatra je ugašena. Međutim, i ovde još uvek gori humus zbog koga dim dolazi i do Bora. Najčešći uzrok požara je varničenje na dalekovodima usled starosti žica, ali i jakog vetra.

Svakodnevno po tri požara, 10. jul 2017. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=F3Be27zm3qs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *