Sve više obolelih od gripa u Boru

BOR – Broj obolelih od gripa i Boru je u porastu i trenutno ih ima više od stotinu potvrđenih, kaži u Epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bor i dodaju da je broj obolelih verovatno znatno veći, ali se njihova oboljenja zbog drugačijih simptoma vode ne vode kao grip.

Virus gripa tipa A je veoma agresivan, izaziva visoku telesnu temperaturu koja se vrlo teško spušta, bolove u mišićima i zglobovima, a u gotovo polovini slučajeva dolazi i do pojave upale pluća ili bronhitisa, zbog čega je neophodno da se pacijenti jave lekaru.

Zbog pojave gripa i sve većeg broja pacijenata koji se javljaju lekaru, od sutra su zabranjene posete bolesnicima u Opštoj bolnici u Boru. Širenju virusa pogoduje i nešto viša spoljna temperatura, a kako se očekuje, na smanjenje mogućnosti širenja zaraze pozitivno će uticati zimski raspust u osnovnim i srednjim školama jer deca neće biti u stalnom međusobnom kontaktu naredne dve nedelje.

Epidemija gripa nije proglašena, jer se u ovom slučaju to radi ukoliko 15 do 20 odsto ukupne populacije oboli od gripa, što bi u Boru značilo više od šest hiljada obolelih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *