Svečani ispraćaj penzionera Serbia Ziđin Bor kopera

BOR – U klubu kompanije Serbia Ziđin Bor koper u Brestovačkoj banji i ove godine upriličen je svečani ispraćaj radnika kombinata bakra, koji su između dva praznika otišli u penziju. Radni vek u protekloj godini završilo je ukupno 125 radnika, od toga 42 Rudnika bakra Bor, 25 majdanpečkog rudnika, 55 radnika Topionice i rafinacije i troje zaposlenih u matičnom preduzeću. Upravo zahvaljujući ovim i prethodnim generacijama rudara, topioničara i drugih zaposlenih u borskom i Mjadanpečkom rudniku, nekadašnji Rudarsko topioničarski basen Bor, a sadašnji Serbia Ziđin Bor koper, nosilac je razvoja privrede cele istočne Srbije.

Drage kolege, sada penzioneri pripala mi je izuzetna čast da vam ispred kompanije Ziđin i sindikata zahvalim na najboljim godinama koje ste ostavili u ovoj kompaniji kako bi u njoj mogli da rade i budući naraštaji. Takođe želim vam da penziju koju ste pošteno zaradili u teškim uslovima dugo primate“ istakao je Jadran Popović, predsednik Sindikata metalaca Srbije.

Rudarski hleb je sa sedam kora i nije ga bilo lako zaraditi. Iako su se uslovi rada i tehnologija menjali, većina bivših zaposlenih pamti samo lepšu stranu svog poziva.

Uslovi su bili uvek teški ali bili su dobri odnosi između kolega i šefova i nekako sam želeo da idem da radim“ rekao je topioničar Hilmija Fejzović.

Po meni je nekada mnogo bolje bilo, imalo je više radnika. Sada je sve manje radnika ali je tehnologija uznapredovala posebno dolaskom kineske kompanije u RTB“, dodao je Milan Ilić, koji je radni vek proveo kao rudar u borskoj jami.

Bilo je lepih trenutaka dobrog druženja, danas je malo drugačije ali mladi nastavljaju našim stopama jer bez druženja nema ni rada“, dodao je Nebojša Bogdanović, električar u jami borskog rudnika.

Posle procvata 80-tih, kriza u zemlji se odrazila i na rudnik, ali mi smo uspeli da je prebrodimo. Ja sam ponosan na firmu u kojoj sam radio i ponosan sam na napredak kompanije jer vidim budućnost i za Bor i za Majdanpek“, rekao je Branko Brajović, smenski poslovođa flotacije RBM-a.

Osim penzionera koji su radni staž stekli u jami, topionici, flotaciji ima i onih koji su radni vek proveli na manje opasnim radnim mestima, a među brojnijim muškarcima je i po koja dama.

Ja sam nakon dve godine rada u staroj livnici, prešla u arhivu glavnog skladišta RTB-a. Tu sam provela 40 godina i tu mi je bilo mnogo lepo i ne tako teško kao ostalim kolegama u drugim pogonima. Sada mi je toliko teško što ne radim da mogu svakog trenutka da zaplačem“, rekla je kroz suze Verica Nikolić, koja je radni vek provela u arhivi glavnog skladišta RTB-a.

Kao i minulih godina, za penzionere Serbia Ziđin Bor kopera uz redovnu otpremninu obezbeđena je i novčana nagrada kompanije u iznosu od 20.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *