Svetski dan borbe protiv HIV-a obeležen i u Boru

BOR – U svetu i kod nas 1. decembar obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv HIV virusa.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ iz Beograda, broj novootkrivenih osoba koje su zaražene HIV virusom u Srbiji u periodu od janura do novembra 2019. godine iznosi 175, što je u odnosu na isti period prošle godine, kada ih je bilo 130, povećanje od 34 odsto, odnosno 66 odsto više u odnosu na 2017. godinu kada ih je bilo 105.

U sprečavanju širenja ovog oboljenja, koje se najčešće širi nezaštićenim seksualnim kontaktom, najznačajnija je prevencija. U Boru je u cilju povećanja svesti građana, na platou ispred Maksija, patronažna služba Doma zdravlja organizovala akciju podele flajera i brošura  koji govore o sprečavanju zaraze HIV virusom, načinima njegovog prenošenja i zaštiti.

Ukoliko je osoba zaražena HIV virusom, to još uvek ne znači da je obolela od AIDS-a. HIV virus napada imuni sistem i ukoliko se otkrije u ranoj fazi, duže vreme se terapijom može držati pod kontrolom. Ove godine je od AIDS-a, prema zvaničnim podacima, u Srbiji obolelo 55 osoba, a od posledica bolesti preminulo je njih 16.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *