Svetski dan borbe protiv raka dojke

SRBIJA, BOR – Širom sveta danas (24. oktobra) se obeležava Dan borbe protiv raka dojke, ali je i oktobar posvećen borbi protiv ove opake bolesti. Rak dojke čini vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti širom sveta. To je najčešći rak kod žena, u razvijenim i u manje razvijenim delovima sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko milion 670 hiljada žena obolelih od ove bolesti, a oko 522 hiljade žena umre od ove bolesti svake godine.

U Boru, od raka dojke se u proseku registruje do 40 novoobolelih žena, što je u poređenju sa prethodnim godinama u okviru proseka.

Cilj obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke je podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja.

Kada govorimo o preventivi, najbolji su samopregledi i češći odlazak kod lekara. Rizičke grupe su one u kojima postoji pozitivna porodična anamneza, i u tom slučaju savetujemo jedan do dva pregleda godišnje. Kada je promena na dojci mala, lakše je to i hirurški zbrinuti, a tada je verovatnoća izlečenja mnogo veća. Kada je tumor u poodmakloj fazi prognoza nije ohrabrujuća, a lečenje je teže i skuplje“, kaže dr Goran Bogdanović, predsednik borske podružnice Društva Srbije za borbu protiv raka

Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izlečiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno leči. Zato je važno da žene budu svesne značaja prevencije kada je ova bolest u pitanju, a prevencija podrazumeva redovne samopreglede, redovne preglede kod lekara, reagovanje na svaku uočenu promenu na dojkama i zdrav život: izbegavanje stresa, zdravu ishranu i bavljenje fizičkim aktivnostima.

Marija Dimitrijević

 

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/3gMD4GTQmts“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *