Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi 

srbija – Pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije, od 2005. godine u čitavom svetu 14. juna obeležava se dan dobrovoljnih davalaca krvi, podsećaju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije. Ovaj datum vezuje se za dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu.

Cilj je da se podigne nivo svesti o neprocenjivoj ulozi transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, kao i da se svi zdravi građani pozovu da redovno daju krv kako bi se obezbedile dovoljne količine krvi za lečenje bolesnih i povređenih pacijenata.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – 14. jun, obeležava se ove godine pod sloganom „Daj krv i učini svet zdravijim mestom”.  Preporuka Svetske zdravstvene organizacije, kao što slogan i nagoveštava, jeste da se sačuva zdravlje čitave planete.

Zbog pandemije virusa COVID-19, Svetska zdravstvena organizacija ove godine vodi globalnu virtuelnu kampanju, bez uobičajenih manifestacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *