„Svim srcem za zdravo srce“

Svake godine u svetu 17  miliona ljudi umre od posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Bolesti srca i krvnih sudova, sa učešćem od 51 odsto u svim uzrocima smrti, vodeći su uzrok umiranja i u Srbiji.

Slična je situacija i kod nas u Boru, veliki je broj bolesnika koji bude hospitalizovan i zbog srčane slabosti, a naravno i zbog infarkta srca, tako da se kod nas u bolnici na internom odeljenju od infarkta srca leči od 100 do 120 bolesnika“, kaže dr Blagica Đorić Stojčevski, načelnik internističke službe Opšte bolnice u Boru.

Većina kardiovaskularnih bolesti  uzrokovana je faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati, kao što su visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest. Zato je odgovornost na svakom od nas da brine o zdravlju svog srca i vodi zdrav život, napominje dr Đorić Stojčevski.

Tok pandemije COVID-19 je još uvek nepredvidiv, zbog čega je briga o stanju našeg srca trenutno važnija nego ikada, jer su srčani bolesnici pod dvostrukim rizikom“, ističe dr Blagica Đorić Stojčevski.

Ove godine se 29. septembar obeležava pod sloganom „Svim srcem za zdravo srce”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *