„Tajanstveni prizori“ Petra Fajmogovića

0

BOR – U galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije Bor otvorena je druga memorijalna izložba slika „Tajanstveni prizori“, slikara i poznatog lekara specijaliste iz Bora Petra Fajmogovića. Izložba predstavlja srž izlagačkog opusa ovog umetnika koji je tokom svog kratkotrajnog bavljenja slikarstvom uspeo da stvori osobenu poetsko-likovnu viziju.

Boranima je Petar Fajmogović bio poznat kao doktor Pera, lekar specijalista koji je živeo i radio u Boru, ali je svakako veliki trag ostavio i na umetničko stvaralaštvo, slikarstvo o čemu svedoči ova izložba, pod nazivom „Tajanstveni prizori“.  On je bio prepoznatljiv po paleti boja koju je koristio po ikonografiji, temama koje je obrađivao na svojim slikama a koje imaju i detalj fantastike. Večeras moram da dodam da je izložba realizovana uz pomoć njegove porodice, prijatelja i bliskih saradnika pa bih se ja ovom prilikom zahvalila porodicama Fajmogović, Marej i Đorđević na ustupljenim delima“, istakla je Danijela Matović, viši kustos Muzeja rudarstva i metalurgije Bor.

Ono što povezuje sva dela Petra Fajmogovića, karakteristična po klasičnom crtežu sa pažljivo biranim motivima koji su u neposrednom odnosu sa arhitektonskom formom, jeste pre svega koloristički sklad, prisutan na svakoj slici.

Njegovo stvaralaštvo je bilo prepoznatljivo po paleti boja koju je koristio od toplog kolorita na slikama iz osamdesetih godina prošlog veka do hladno plavo – zelenih tonova na slikama iz devedesetih godina u završnoj fazi njegovog života. O njemu kao umetniku, slikaru govorili su i čuveni istoričari umetnosti i književnici, pa ću ja pomenuti da je prilikom jedne njegove izložbe o njemu govorio i naš poznat istoričar umetnosti Kosta Bogdanović, Đorđe Kadijević isto tako i poznati književnik i publicista Zoran Gluščević, ali su o njemu govorili i naši domaći muzealci: Dušan Kabić, Slađana Đurđekanović Mirić i eto moja malenkost. On je bio inspiracija i domaćim novinarima, publicistima, između ostalih i Saši Dragiću Pomežanskom, Brani Filipoviću kog smo videli večeras. Bio je jedna lirska duša, poeta koji je ostavio neizbrisiv trag na jednu umetničku klimu i stvaralaštvo u Boru“, istakla je Danijela Matović, viši kustos Muzeja rudarstva i metalurgije Bor.

Dvadesetak dela Petra Fajmogovića, člana više likovnih društava i višegodišnjeg predsednika borskog Udruženja likovnih umetnika „Vane Živadinović Bor“ a pre svega vrsnog umetnika, posetioci će u galeriji Muzeja moći da pogledaju do 24. juna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *