Tematske izložbe za Dan rudara u Boru

BOR – Dan rudara u Boru obeležen je i tematskim programom na platou Doma kulture koji su pod pokroviteljstvom grada Bora organizovale Turistička organizacija i ustanove kulture. Na život i rad borskih rudara podsetila je stalna izložba fotografija „Rad i grad“ Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke koja je svedok razvoja industrije u 20. veku, kao i kulturološkog i društvenog razvoja Bora. Fotografije su poklon lista Kolektiv i privatnih kolekcionara, sačuvane u okviru projekta digitalizacije građe o industrijskoj kulturnoj baštini.

Na ovoj izložbi možete videti izbor ne samo fotografija koje su radili profesionalni fotografi lista „Kolektiv“ nego su tu i segmenti iz zbirki Radmile Ležajić, Radmile Brežančić. Mi zaista možemo da se pohvalimo zbirkom koja svedoči o tome kako je ovaj grad nastao i rastao kroz ceo 20.vek. S obzirom na to da više u Kolektivu ne postoji institucionalizovani fotograf koji će beležiti i rad i grad, upravo putem projekata mi se trudimo da to nadoknadimo jer Bor zaista čime da se ponosi. Industrijska baština ovog grada je zaista nešto jedinstveno i služi svima nama za ponos“, rekla je Vesna Tešović, direktor Narodne biblioteke Bor.

Posetioci mogu da vide i dve stalne postavke Muzeja rudarstva i metalurgije: izložbu „Umetničko oblikovanje u bronzi“ ispred Muzeja i „Koloniju bakar“ u galeriji Bakar, koje pružaju uvid u razvoj savremene skulpture na kraju 20. i početka 21. veka.

Ove postavke su i vezane za obeležavanje Dana rudara jer su nastale na umetničkoj koloniji Bakar u poslednjih trideset godina. Takve su i ove dve postavke, s tim što su ovde ispred muzeja izložene skulpture većeg formata, dok su u galeriji Bakar skulpture manjeg formata“, dodala je Danijela Matović, viši kustos u Muzeju rudarstva i metalurgije Bor

Priliku da predstavi turističku ponudu i potencijale grada iskoristila je i Turistička organizacija Bor koja je pripremila izložbu ručno izrađenih suvenira pod nazivom „Turistička riznica suvenira“.

Osim toga što će Turistička organizacija predstaviti sve turističke lokalitete grada mi smo pozvali i naše sugrađane koji se bave ručnom izradom suvenira, njih šest da predstave svoje radove, suvenire rudara, dampera i mnoge druge, a koji simbolizuju i ukazuju na bogatu istoriju razvoja rudarstva na ovim prostorima“, istakla je Maja Bakoč, direktor Turističke organizacije Bor.

Program obeležavanja Dana rudara, sa sadržajem za najmlađe -pozorišnom predstavom „Čarobna knjiga“, završava se koncertom grupe „Hari Mata Hari“ u amfiteatru Doma kulture i tradicionalnim vatrometom. Pokrovitelj celodnevnog programa na platou doma kulture je grad Bor, a koncerta kompanija Serbia Ziđin Bor koper.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *