Testiranje na COVID 19 na lični zahtev

BOR – U prethodnom periodu, od početka pandemije virusa korona i tokom trajanja vanrednog stanja, testiranje na COVID 19 bilo je moguće samo kada lekari procene da je to potrebno, na osnovu simptoma ili ako je lice bilo u kontaktu sa zaraženom osobom. Sada je moguće i samoinicijativno uraditi test po određenoj proceduri i ceni.

Lica koja žele da se testiraju na COVID 19 na lični zahtev i ne ispunjavaju indikacije za testiranje o trošku države, što znači da nemaju ni jedan simptom korona virusa i nisu bili u kontaktu sa zaraženom osobom, to mogu da učine po sledećoj proceduri: na žiro račun koji je objavljen na sajtu Vlade Republike Srbije lice treba da uplati 6 hiljada dinara, sa tom uplatnicom u Epidemiološkoj službi Doma zdravlja zakazuje se testiranje, na jednom od dva punkta radi se PSR test i šalje  Zavodu  za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru koji prosleđuje uzorke na analizu u neku od referentnih laboratorija u Srbiji, mahom u beogradski „Batut“. Rezultate PSR testa lice može da preuzme na šalteru Epidemiološke službe nakon 24, odnosno 48 sati„, kaže dr Javorka Stankulić rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu.

Za sada nije bilo zainteresovanih za samoinicijativno testiranje na korona virus u borskom Domu zdravlja, kaže dr Stankulić, a ako ih bude bilo u narednom periodu, Epidemiološka služba stoji na raspolaganju svim zainteresovanim građanima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *