Treća rata poreza na imovinu

BOR – Naplata poreza na imovinu fizičkih lica u 2019-oj, bolja je nego u istom periodu prošle godine, kažu u Odeljenju poreske administracije u Boru i podsećaju da je rok za uplatu treće rate poreza na imovinu za ovu godinu istekao.

Dospeo je i treći kvartal poreza za ovu godinu. Ako građani porez plaćaju redovno odnosno kvartalno time izbegavaju da im se obračunava kamata. O visini duga građani poreski obveznici mogu da se informišu lično u odeljenju poreske administraciju na sedmom spratu ili šalteru Gradske uprave, mailom lpa@bor.rs ili telefonom 423 – 255 lok. 128, 143 i 152, a od 1. januara ove godine omogućen je i uvid u stanje duga po svim računima za celu teritoriju Srbije preko interneta. Da bi to građani mogli da ostvare potrebno je da lično dođu u odeljenje i da podnesu zahtev za otvaranje korisničkog naloga i dobijanje lozinke. Ovu mogućnost od početka godine iskoristilo je 53-oje naših sugrađana“, kaže Milena Strojić, načelnik Odeljenja poreske administracije u Boru.

Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju.

U Lokalnoj poreskoj administraciji u Boru ističu i da dužnici poreski dug mogu platiti i na rate, uz otpis određenog procenta kamate.

Građani Bora ukoliko imaju dug mogu da ga plaćaju na rate. U tom slučaju podnose zahtev za odlaganje i u tom slučaju im se otpisuje 50 odsto kamate ukoliko redovno plaćaju rate reprograma i tekuće obaveze“, dodaje Milena Strojić.

Iz Lokalne poreske administracije u Boru podsećaju i da su građani dužni da nepokretnost stečenu ugovorom ili rešenjem o nasleđivanju, kao i svaku promenu koja može uticati na utvrđivanje visine poreza na imovinu, prijave u zakonom predviđenom roku i podnesu poresku prijavu.

Podsetila bih sve građane Bora na njihovu zakonsku obavezu da su dužni da kada steknu nepokretnost koja se oporezuje, da podnesu poresku prijavu u roku od 30 dana. Takođe dužni su i da obaveste ovo odeljenje i o drugim promenama koje mogu da utiču na utvrđivanje i visinu poreske obaveze, kao što je promena adrese, prezimena i slično“, dodaje Milena Strojić.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara. Rok za uplatu poslednje četvrte rate poreza na imovinu je 15. novembar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *