Tribina za mlade „Još uvek vozim, ali ne hodam“

Koji su najčešći faktori rizika za mlade u saobraćaju, kakve posledice mogu da imaju saobraćajne nezgode i kako izgleda život iz perspektive čoveka u invalidskim kolicima nakon saobraćajne nezgode, bile su teme predavanja „Još uvek vozim, ali ne hodam“, održanog za đake Mašinske škole u Boru. 

BOR – Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga uz podršku Agencije za bezbednost saobraćaja i Ministarstva turizma i omladine, održalo je predavanje „Još uvek vozim, ali ne hodam“, za učenike završnih razreda Mašinsko elektrotehničke škole u Boru. Predavanje je namenjeno povećanju bezbednosti mladih u saobraćaju, kroz ličnu priču žrtve saobraćaja, Slaviše Savića iz Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga.

Ovo je program koji je Agencija za bezbednost saobraćaja zajedno sa nama, ljudima iz invalidskih kolica, razvila pre sedam, osam godina i trudimo se da kroz ličnu priču i iznošenje informacija o mogućim posledicama saobraćajnih nezgoda utičemo na svest mladih i da na taj način menjamo njihove stavove i sačuvamo te mlade živote. Ovakva predavanja do sada smo uspešno realizovali u 80 gradova i opština Srbije, na oko 450 tribina, za više od 45.000 mladih“, rekao je Savić.

Najčešći faktor rizika za mlade u saobraćaju, osim vožnje u alkoholisanom stanju, prekomerne brzine i nevezivanja sigurnosnog pojasa, sve češće je i korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, pa je na to najviše i skrenuta pažnja đacima Mašinsko elektrotehničke škole.

Osim interaktivnog teoretskog dela, učenicima je omogućeno da probaju i takozvane „pijane naočare“ koje simuliraju uticaj alkohola i psihoaktivnih supstanci, a podeljeni su i simbolični pokloni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.